Таємна пристань Димінського

Почесний президент ФК «Карпати» облаштував мисливські угіддя на території Яворівського полігону
03 Грудня 2015
03 Грудня 2015

На території Яворівського полігону є ділянка площею 29 га, яка охороняється особливо ретельно. І не тому, що  тут відбуваються військові навчання чи випробування зброї, а тому що тут розташовано мисливські угіддя почесного президента ФК «Карпати» Петра Димінського.

Потрапити сюди офіційно і відкрито неможливо . Дозвіл на це не може дати навіть Міністерство оборони. А керівництво Яворівської КЕЧ, яке є розпорядником військових земель, активно захищає Димінського від зайвих відвідувачів.

будинок1

Мисливський будинок Петра Димінського 

– Я не можу дозволити приїхати сюди, бо дозвіл на перебування на території Яворівського полігону вам може дати лише командування. А щодо відвідування ділянки, про яку ви питаєте, то дозвіл повинен дати орендар. А я не можу дати такий дозвіл. І якщо ви приїдете сюди, то я не зможу вас провести туди, хоч формально це наша територія, – це короткий підсумок дуже довгих розмов з начальником Яворівської КЕЧ підполковником Федором Савицьким.

Схожою, але дещо більш офіційною, була відповідь і на офіційний запит у Яворівську КЕЧ. А відповіді від Міністерства оборони ми так і не дочекались, попри велику кількість дзвінків з різних відділів МО із запевненням про те, що от цього разу запит направили саме в те відомство, яке точно дасть відповідь.

***

Формально, ділянку  у Яворівської КЕЧ, яка є розпорядником майна, орендує ТОВ «Приватна охоронна фірма «Ірбіс» з травня 2012 року. Це підприємство орендує приміщення  колишнього військового профілакторію площею 1 117 кв. м. А ділянка надана фірмі для обслуговування майна.

Колишній військовий профілакторій, який більш відомий як «дача генерала Варенникова» (Валентин Варенников, командувач Прикарпатським військовим округом у 1973-1979 рр.), був побудований ще у 1966 році. На момент укладання угоди про оренду у 2012 році, згідно з документами, він перебував у незадовільному стані, а його оціночна вартість становила 492 тис. грн.

Ймовірно саме тому, військові віддали його в оренду лише за 3850 грн на місяць (46,2 тис. грн в рік). А перед тим, як підписати угоду, розчистили ділянку власними силами. В угоді також зазначено, що фірма «Ірбіс» орендує майно Яворівської КЕЧ для облаштування тут рибного господарства.

курсанти дим

Курсанти розчищають територію для майбутнього орендаря військових земель (фото 2012 року)

Згідно з угодою про оренду, яка спочатку була підписана до травня 2015 року, а пізніше продовжена до 2018 року, фірма зобов’язується «… здійснювати за власний рахунок капітальний, поточний та інші види ремонтів орендованого майна для підтримання орендованого майна в належному стані, не гіршому ніж на момент передачі його в оренду».

На сьогодні стан «дачі» не покращився, натомість, поруч на острові виріс мисливський будиночок. А територія обнесена парканом та облагороджена – тут є асфальтовані доріжки, кілька рибних озер, галявини для підкормки тварин та мисливські вишки. Все це пильно охороняється працівниками охоронної фірми, які стоять на підступах біля шлагбаумів.

охоронець

доріжки1Охорона фірми «Ірбіс» та паркові доріжки на формальній території Яворівського полігону

Формально, санаторій досі перебуває на балансі Яворіської КЕЧ, а її керівник підполковник Савицький стверджує, що коли закінчиться договір оренди, все майно буде належати військовим, при цьому воно буде у суттєво кращому стані, ніж до передачі його в оренду. Натомість очевидці, які бували на території стверджують, що ніякого покращення майна не відбувається. Один з лісників, який попросив не називати його імені, запевнив, що орендарі справді не дають санаторію розвалитися, але жодних робіт для покращення там не проводиться.

дача вел

Колишній військовий профілакторій, так звана «дача генерала Варенникова»

Мисливський будиночок керівництво КЕЧ називає «альтанкою» і каже, що орендарі просто її покращили. Одночасно з цим, згідно з відповіддю на запит, на балансі Яворівської КЕЧ ніколи не було альтанки чи іншої тимчасової споруди на штучному острові поряд з санаторієм.

Землі оборони і соціальне житло

Колись земельна ділянка, яка тепер перебуває в оренді фірми «Ірбіс», перебувала в користуванні мисливського господарства «Майдан». Навесні 2015 року «Майдан» програв черговий суд щодо права використання цих мисливських угідь. Суд відмовив мисливцям у цьому праві на тій підставі, що мисливство і рибальство на території військового полігону заборонене.

«На даній ділянці розташована та здійснює свою діяльність військова частина А 4150, видом діяльності якої відповідно до Довідки № 68/12 з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ) є діяльність у сфері оборони (0.84.22), а діяльність у сфері мисливства, рибальства та стрілецького спорту не передбачено, що виключає можливість співпраці з МРГ «Майдан» щодо ведення мисливсько-рибальського господарства», – йдеться у рішенні суду від 10 березня 2015 року

Суд підтвердив, що ділянка площею 29 га між селами Верещиця та  Старичів належить до земель оборони, які «надані  для  розміщення  і постійної діяльності військових частин, установ, військово-навчальних закладів, підприємств та організацій Збройних Сил України».

Згідно з законом України «Про землі оборони», військові, що розпоряджаються такими землями, можуть дозволити на цих ділянках «фізичним  і  юридичним особам вирощувати сільськогосподарські культури, випасати худобу та заготовляти сіно на землях, наданих їм у постійне користування». Крім того, «землі можуть  використовуватися  для  будівництва об’єктів соціально-культурного призначення, житла  для військовослужбовців та членів їхніх сімей, а також соціального та доступного житла без зміни їх цільового призначення».

Мисливський будиночок на острові серед озера назвати «соціальним житлом», звісно, можна спробувати. Але однозначно він не призначений для військовослужбовців та їх родин.

будинок

Мисливський будинок розташовано на штучному острові 

Цікаво також, що однією з кількох причин, через яку суд відмовив МРГ «Майдан» у праві користування даної земельною ділянкою є турбота про життя мисливців.

«Інтенсивне використання військового полігону армією в даний час створюватиме загрозу для життя і здоров’я мисливців та рибалок МРГ «Майдан», – йдеться у рішенні суду.

Доля господаря «покращеної альтанки» та його гостей суд, ймовірно, не хвилює.

машини1

Гості Петра Димінського

Кого захищають військові

Офіційно будинку на озері не існує. Знайти дозвільні документи від ДАБІ не вдалося. Щоправда,  рік тому фірма «Ірбіс» повідомляла ДАБІ про початок робіт з реконструкції водойми на земельній ділянці по вулиці Майдан в селі Верещиця. Але на балансі КЕЧ ніколи не було альтанки чи будь-якої іншої споруди на штучному острові поруч з військових санаторієм.

запит 1

Хоча насправді вона була, але згоріла приблизно у 80-х роках. Ймовірно, під час чергового опису майна її на баланс вже не поставили.

альтанка стара

Стара альтанка (фото 80-х років) 

З огляду на те, що орендує землю фірма «Ірбіс», можна припустити, що саме вона має стосунок до її будівництва. Кого ж так сильно захищають військові?

Засновником фірми «Ірбіс» є Андрій Борщ – людина невідома і непублічна. Зрештою, діяльність фірми «Ірбіс»  також маловідома у Львові. Точніше, не відома взагалі. Проте, ймовірно, вона дуже різноманітна, адже у квітні 2014 року ПОФ «Ірбіс» заснувало громадську спілку «Товариство мисливців та рибалок «Ірбіс». Керівником громадської спілки є той самий Андрій Борщ. А співзасновником – ТОВ «Народна команда «Футбольний клуб «Карпати».

«Народна команда» була створена у 2012 році. Сьогодні її засновниками є кіпрський офшор «Ейблмарк Лімітед» та юрист львівського олігарха і власника футбольного клубу «Карпати» Петра Димінського Євген Пакош. Пакошу належить лише трохи більше одного відсотка товариства. Проте ще на початку 2012 року він був власником 99%  цього товариства, ще 1%  «Народної команди» належало Данилові Нікуленку, тоді керівнику інформаційної служби ФК «Карпати», а сьогодні генеральному продюсеру підконтрольного Димінському телеканалу ZIK.

Петра Димінского серед офіційних засновників, звичайно, нема – зрештою, як нема його імені і серед засновників жодного іншого підприємства.

Мисливці і Димінський

Микола Ковальчук, директор та співзасновник ГО «Товариство військових та рибалок Західного регіону Україну», яке є засновником  МРГ «Майдан», переконаний, що Петро Димінський не зупиниться на 29 га та будинку на острові. Димінський через своїх юристів також звертався до директора МРГ «Майдан» з пропозицією віддати йому нерухоме майно господарства, яке мисливці встигли тут побудувати за понад 20 років господарювання. Йдеться про ставові рибогосподарські гідротехнічні споруди, що складаються зі шлюзів, дамб тощо. За все це представники «Ірбісу» готові заплатити 132,5 тис. грн. На яких оцінках ґрунтується саме така сума, невідомо.

Щоправда, Ковальчук каже, що Петро Димінський не прагне розширювати свої особисті володіння, просто хоче забезпечити собі спокій та безконтрольне полювання.

«Вперше він з’явився тут у 2012 році. Оглядати ділянку приїхав разом з генералом Ткачуком (Павло Ткачук, начальник Академії сухопутних військ ім. гетьмана П.Сагайдачного) через нетривалий час приїхали вантажівки з курсантами, які почали розчищати ділянку, а скоро почалось будівництво будинку», – каже Ковальчук.

Він не приховує, що мисливці намагались домовитись зі львівським олігархом. На той момент, землі були ще у їхньому користуванні.

«Ми зрозуміли, що він звідси не піде і запропонували відступити цю ділянку та одне з озер, а він дасть нам якісь кошти на облаштування господарства – і всі відпочивають та полюють у своє задоволення. Єдина наша умова була – полювати за правилами, тобто лише в сезон, коли дозволено полювання», – розповідає мисливець.

Ковальчук стверджує, що саме на цю умову і не пристав Петро Димінський, натомість розпочав «війну за землю».

Нові власники угідь

Цікаво, що на останній сесії Львівської обласної ради, 15 вересня 2015 року, відбувся черговий розподіл мисливських угідь Львівської області. Серед користувачів вперше з’явилось нове  мисливсько-рибальське господарство «Старичі», створене лише 12 березня 2015 року.

Щодо отримання угідь цим господарством до Львівської обласної ради звернувся голова Державного агентства лісових ресурсів України Олександр Ковальчук 20 серпня. Ще 9 вересня директор МРГ «Старичі» надавав додаткові документи для розгляду питання профільною комісією. І вже 15 вересня 63 з 75 присутніх депутатів обласної ради проголосували за надання мисливських угідь новому господарству.

Угіддя, які отримало МРГ «Старичі», є саме тими, які зовсім нещодавно були в користуванні МРГ «Майдан». Саме їх Міністерство оборони, в особі Яворівської КЕЧ, через суд забрало на підставі закону України про користування землями оборони. Нагадаємо, на них не можна вести мисливське господарство, оскільки це суперечить оборонному виду діяльності та ще й створює загрозу життю мисливців через активні і регулярні стрільби на Яворівському полігоні.

Подвійні стандарти, ймовірно, зумовлені тим, що кінцевим бенефіціаром МРГ «Старичі» є заступник начальника львівської Академії сухопутних військ полковник Валерій Семак – через  громадську спілку «Товариство військовим мисливців та рибалок «Старичі», де Семак є не лише співзасновником, але й директором. Юридична адреса спілки співпадає з адресою Академії – вул. Героїв Майдану, 32. А створена вона була за день до реєстрації мисливського господарства – 11 березня 2015 року.

1 (2)

А разом з Валерієм Самаком у засновниках фігурують і інші військові, наприклад, Володимир Куцак, працівник воєнної прокуратури Львівського гарнізону Західного регіону України. А також полковник Олександр Остапчук, керівник 184 навчального центру у складі Академії сухопутних військ.

Наталя Онисько

Публікація підготовлена за підтримки данського проекту SCOOP