- NGL.media - https://ngl.media -

З чим прийшли «порошенківці»

09.11.2015 @ 09:00 в Розслідування

ДЕМ [1]За результатами місцевих виборів з-поміж усіх політичних сил Блок Петра Порошенка «Солідарність» провів до Львівської облради найбільшу кількість депутатів – 20. Враховуючи це, саме з «порошенківців» «Наші гроші. Львів» розпочали перевірку новоспечених депутатів на відкритість і чесність у декларуванні власного та сімейного бізнесу.

Така перевірка має ще одну мету – зафіксувати, з чим депутати йшли до облради, аби потім перевірити, з чим вони підуть.

Як з’ясувалось, половина майбутніх депутатів від БПП (10 з 20) безпосередньо або опосередковано, через найближчих родичів, володіють щонайменше одним підприємством. З цих десяти шестеро бізнес виборцям не показали.

Забудьки

Відповідно до затвердженої форми подачі декларації про доходи, декларанти зобов’язані надавати інформацію про розмір внесків до статутного капіталу товариства, підприємства чи організації – своїх та своєї родини. Такої простої перевірки на чесність не пройшли 6 депутатів.

11692759_1444169822574217_7090649794197262791_n [2]

Василь Баран на робочому місці (фото з його сторінки у Facebook)

У минулому представник фракцій БЮТ, потім НРУ, а тепер – БПП «Солідарність» Василь Баран на місцевих виборах 2015 року запрезентував себе як директор Перемишлянського районного центру зайнятості. У декларації за 2014 рік задекларував майже 68 тис. грн доходу, а його дружина 1 млн 22 тис. грн, з яких 958 тис. грн – дохід від провадження підприємницької діяльності.

Дійсно, дружина депутата Марія Баран щонайменше з 2011 року одноосібно володіє підприємством роздрібної торгівлі ТОВ «Ексімп», а також управляє диско-баром «Новинка», що знаходиться на вул. Новій, 8, неподалік Перемишлянського районного суду. Та сам заклад належить ТОВ «Мрія», кінцевим бенефіціарним власником якого був і є Василь Баран.

Задекларувати бізнес, як свій, так і дружини, заповнивши дані про розмір внеску до статутного капіталу підприємства, депутат забув [3].

[4]

Клікніть для збільшення

Підприємець Микола Седіло «засвітився» в політиці вперше. Згідно з декларацією [5] за 2014 рік, щойнообраному депутатові та членам його сім’ї належить цілий автопарк машин, загалом – 18 одиниць. Свій бізнес веде з подружжям Фречків. З Мариною Фречко ділить ТОВ «Кам-Транс», з Ярославом Фречком – ТОВ «Експорт-Буд».

Обидві фірми прописані за однією адресою. Перша заснована у 2013-му, друга – у квітні 2015 року. Спеціалізуються підприємства на вантажних перевезеннях, оренді вантажних автомобілів з водієм, чим можна пояснити широкий асортимент транспортних засобів в декларації майбутнього депутата.

Седіло не повинен був декларувати за 2014 рік внесок до «Експорт-Буду», оскільки фірма зареєстрована лише у 2015-му. Натомість, згідно з витягом з ЄДР станом на 31 грудня 2014 року, Седіло володів (і володіє досі) часткою у ТОВ «Кам-Транс» (тоді ТОВ «Камерія Транс Буд»), а тому мав цей бізнес показати в декларації.

Раніше член ПП «Наша Україна» у Самбірській райраді, тепер Володимир Кужидло представлятиме у ЛОР «Солідарність». Про депутата-новачка відомо небагато. У 2008 році співзаснував Фермерське господарство «Оазис «К». У статутний фонд підприємства сам Володимир Кужидло вніс 225 тис. грн, однак у декларації [6] за 2014 рік у графі про розмір внесків до складеного капіталу товариства цієї суми не вказує.
кужидло [7]

Роман Демчина з початку 2000-х є одноосібним власником та керівником ПП «Рома». У 2008 році підприємство отримало дозвіл на видобування пісків для дорожнього будівництва терміном на 20 років. У «статутнику» підприємства всього 100 грн, і ті Демчиною не задекларовані [8].

білас [9]

Всеволод Білас (зліва) та Микола Кміть (справа) під час гри своєї футбольної команди «Скала» (фото Вголос)

Депутат облради від «Солідарності» Всеволод Білас, який минулоріч задекларував понад 2,7 млн грн доходу, має низку компаній з кумом Миколою Кмітем, екс-головою Львівської облдержадміністрації. Так, разом вони володіють ТОВ «ФК «Скала». Серед власників «Скали» також є Володимир Пилипенко. Цим же тріо вони ділять між собою ТОВ «Академія Футболу «Скала».

Подружжя Біласів разом з Миколою Кмітем володіють ТОВ «Графська вежа», яке займається організацією спортивних розваг, неспеціалізованою оптовою торгівлею та надає в оренду нерухоме майно.

hr-startup-14-12-27-bilas-mp3-image [10]

Лідія Білас (фото Громадське)

Дружать бізнесмени родинами, про що Всеволод Білас сам розповів [11] в інтерв’ю львівському виданню. Так, громадську організацію «Фонд сприяння розвитку спорту» подружжя Біласів заснувало зі Світланою Кміть – дружиною Миколи Кмітя. Дружини моршинських бізнесменів є власницями ТОВ «Неон», котре спеціалізується на роздрібній торгівлі фармацевтичними товарами.

У декларації за 2014 рік у стовпці доходів членів сім`ї Всеволод Білас проставив красномовні прочерки. Однак дружина депутата Лідія Білас разом з Наталією Попович володіє ТОВ «Регіональні ініціативи», а також часткою у ТОВ «Т.В.Д.». Останнє підприємство заснувала на пару з мешканцем Словенії Віталієм Кіндієм через ПП «Приватна будівельна компанія «Сімейний маєток».

Попри те, що дружина депутата у кількох фірмах вже давно є співзасновником, у декларації [12] Всеволод Білас не вказав її внесків до «статутників».

Михайло Дзюдзь займає посаду начальника Державної пенітенціарної служби України у Львівській області. Два останні скликання обирався до облради від Партії промисловців і підприємців України Анатолія Кінаха. У декларації [13] за 2014 рік вказав, що вніс до статутних капіталів товариств майже 65,8 тис. грн, однак цей бізнес ми не знайшли.

Натомість в аналогічній графі декларації щодо внесків своєї дружини Дзюдзь не вказав і гривні, хоча вона є власницею низки підприємств. Зокрема, у 2014 році вона була засновницею щонайменше 4 з 5 нижче згаданих компаній.

Так, Марія Дзюдзь разом з екс-керівником управління державної служби охорони Львівської області Миколою Сосновим володіє ТОВ «Охорона-Комплекс-Титан». З донькою полковника міліції у відставці Оксаною Сосновою ділить підприємства ТОВ «Охорона-Безпека-Титан», ТОВ «Охорона-Сервіс-Титан», ТОВ «Охорона-Сервіс-2». Також Марія Дзюдзь має частку у ТОВ «Безпечне місто», що спеціалізується на електромонтажних роботах. Загальна сума її внесків до «статутників» станом на 2015 рік – майже 78,5 тис. грн.

дзюдзь [14]

Депутат Михайло Дзюдзь отримав гараж за розпорядженням «Личаківської РДА» м. Львова

За 2014 рік Дзюдзі показали майже 300 тис. грн доходу. На Михайла Дзюдзя зареєстровано чотири земельні ділянки загальною площею 1,67 га, одну з яких йому подарували, житловий будинок (теж дарований), квартира, яку набув за договором міни, та гараж. Гараж депутату дістався за розпорядженням неіснуючої «Личаківської РДА». У родини декларанта – три земельні ділянки загальною площею 1,42 га та дві квартири на 163,7 «квадратів».

Інші бізнесмени

У попередньому скликанні ЛОР Михайло Гичка представляв Партію промисловців і підприємців України Анатолія Кінаха. Сьогодні, депутат від БПП «Солідарність», головний лікар Львівської обласної клінічної лікарні Михайло Гичка бізнесом не займається.

qqqq [15]

Назарій Гичка із дружиною – донькою Богдана Дубневича (фото зі сторінки Facebook Назарія Гички)

У декларації [16] за 2014 рік Михайло Гичка вказує лише одного сина – Андрія, який своїм місцем праці в соцмережах вказує [17] лікарню тата. Андрій Гичка є співвласником поліграфічного підприємства ТОВ «Фабіо» (разом із Галиною Смакулою та Наталією Бойцун). Про іншого сина, Назарія, в декларації лікар не згадує. Та саме його діяльність є особливо цікавою.

Назарій Гичка одружений на доньці Богдана Дубневича, тож його бізнес-інтереси часто ведуть до нардепів Дубневичів. Він був співвласником ТОВ «ОЦ «Медичний Львів», яке припинило діяльність у 2011 році, ТОВ «Мисливське господарство «Вепр», ТОВ «Весна», зараз відоме під назвою ТОВ «Львівське». Сьогодні Назарій Гичка не має офіційного відношення до жодного з підприємств, однак вони належать бізнес-партнерам Дубневичів.

Помічник-консультант нардепа Ярослава Дубневича Володимир Шведа разом з дружиною володіє ТОВ «ТВФ «ОМЕГА». У березні 2015 року Шведа на пару з Миколою Фреєм створив громадську організацію «Центр допомоги військовим Самбірщини». Микола Фрей – теж помічник Ярослава Дубневича. Щоправда, співпрацює з депутатом на постійній основі за трудовим договором, Володимир Шведа ж допомагає Дубневичу на громадських засадах.

Чинний голова ЛОДА Олега Синютки на виборах грав роль «першого захищеного номеру» у списку «Солідарності». Колись Олег Синютка займав посаду в.о. директора ТОВ «Івано – Франківське АвтоЗАЗ – ДЕУ», у 2014 році Наталія Синютка отримала частку власності підприємства і тепер володіє ним на пару з Наталією Волошин. У статутний фонд фірми внесла задекларовані Синюткою 19285 грн.

Голова правління Дрогобицької районної спілки споживчих товариств Михайло Задорожний є одноосібним власником та керівником МПП «Лівач», а його дружина Ольга володіє та очолює МПП «Торгсервіс».

Анатолій Дейнека – начальник управління Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства, депутат VI скликання ЛОР від фракції Партії промисловців та підприємців.

Разом з дружиною Світланою у 2012 році створили Благодійний фонд Анатолія Дейнеки «Разом!». Згідно з даними ЄДР, керівником фонду є Лідія Ходзінська. Вона ж займається менеджментом двох підприємств Світлани Дейнеки: ПП «Грінвуд», що спеціалізується на оптовій торгівлі деревиною та ПП «Крона-Еко» (разом з Ольгою Пагутяк).

Ще одне підприємство, з яким пов’язана Світлана Дейнека, – ПП «Тілія Плюс». Згідно з даними ЄДР, фірма належить Ользі Пагутяк, однак юридична адреса, вул. Ніщинського, 11, співпадає з адресами ПП «Грінвуд», яким Світлана Дейнека володіє одноосібно. Менеджером ПП «Тілія Плюс» виступає все та ж Лідія Ходзінська.

До речі, Лідія Ходзінська залучена і до роботи в державному секторі. Так, вона є головним бухгалтером [18] ДП «Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр».

В інших депутатів від БПП у Львівській облраді бізнес не виявлено. Поки що.

Юлія Костюк


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2015/11/09/z-chym-pryjshly-poroshenkivtsi/

URLs in this post:

[1] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2015/11/ДЕМ.jpg

[2] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2015/11/11692759_1444169822574217_7090649794197262791_n.jpg

[3] забув: https://drive.google.com/file/d/0B_ikLBiMPv2QZnQySjU5LWZsTE0/view

[4] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2015/11/Седіло1.jpg

[5] декларацією: https://drive.google.com/file/d/0B_ikLBiMPv2QbkdNZlFYdmpVSUU/view

[6] декларації: https://drive.google.com/file/d/0B_ikLBiMPv2QZTczMWVaa3prcDg/view

[7] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2015/11/кужидло.jpg

[8] не задекларовані: https://drive.google.com/file/d/0B_ikLBiMPv2QcW1ETUNFaXZlMjA/view

[9] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2015/11/білас1.jpg

[10] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2015/11/hr-startup-14-12-27-bilas-mp3-image.jpg

[11] розповів: http://archive.is/wo7hY#selection-387.589-387.594

[12] декларації: https://drive.google.com/file/d/0B_ikLBiMPv2QSWRyOXB2MmgzTTA/view

[13] декларації: https://drive.google.com/file/d/0B_ikLBiMPv2QWF9rMk5OejNhdUE/view

[14] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2015/11/дзюдзь.jpg

[15] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2015/11/qqqq.jpg

[16] декларації: https://drive.google.com/file/d/0B_ikLBiMPv2QeUVkcW5DNGlnNnc/view

[17] вказує: https://www.facebook.com/doctor.lvov/about

[18] головним бухгалтером: http://llsnc.com.ua/kerivnytstvo.html

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.