- NGL.media - https://ngl.media -

Львівська фірма з іспанським корінням поверне 9 млн грн, які отримала на ремонт дороги

03.06.2015 @ 08:30 в Новини

Іспанське «Joca Ingenieria Y Construcciones, S.A» і львівське ТОВ «Хока-Україна» повинні виплатити на користь Державного агентства автомобільних доріг України майже 9 млн грн. Про це стало відомо рішення Господарського суду Львівської області від 18 травня 2015 року.

У рішенні [1] суду вказано, що у березні 2010 року між Державним агентством автомобільних доріг України та «Joca Ingenieria Y Construcciones, S.A» укладено контракт, згідно з яким фірма повинна виконати роботи по капітальному ремонту автомобільної дороги М03 Київ-Харків-Довжанський на ділянці від км 164+500 до км 170+500.

Ціна контракту виплачується із кредиту Світового банку, а компенсація ПДВ проводиться за рахунок коштів держбюджету. Ціна контракту складає майже 89,8 млн грн.

Після того «Joca Ingenieria Y Construcciones, S.A» уклало агентську угоду з ТОВ «Хока-Україна». Згідно з нею іспанська фірма доручила львівській здійснювати в Україні функції і повноваження постійного представництва.

У червні 2010 року Державне агентство автомобільних доріг України перерахувало «Хока-Україна» аванс майже 9 млн грн. Однак у жовтні агентство скерувало іспанській фірмі листа про припинення контракту через затримку у виконанні робіт.

Посол Іспанії в Україні навіть писав віце-прем’єр-міністру, міністру транспорту та зв’язку України, голові Державної служби автомобільних доріг України з проханням переглянути рішення про одностороннє припинення контракту, тому що саме проектний інститут «Укрдіпродор» не надав вчасно проектну документацію, що спричинило затримку у виконанні робіт. І в кінці жовтня агентство повідомило про продовження реалізації контракту.

Однак вже у кінці травня 2011 року агентство припинило контракт, оскільки на той момент належні роботи так і не були виконані, на об’єкт підрядник не прибув.

У суді Державне агентство автомобільних доріг України вимагало стягнути солідарно з «Joca Ingenieria Y Construcciones, S.A» та «Хока-Україна» 86,9 млн грн, тому що зазнало додаткових втрат необхідних для завершення робіт. Однак, враховуючи те, що відповідачам було перераховано лише аванс, суд вирішив стягнути з них солідарно лише майже 9 млн грн.

ТОВ «Хока-Україна» належить «АТ Хока Інхеньерія і Конструксіонес» (Іспанія).


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2015/06/03/lvivska-firma-z-ispanskym-korinnyam-poverne-9-mln-hrn-yaki-otrymala-na-remont-dorohy/

URLs in this post:

[1] рішенні: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/44374065

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.