Суд залишив Геншафту готель у Славському, але зобов’язав розрахуватися з попередніми господарями

27 Травня 2015

Господарський суд Львівської області зобов’язав британську компанію «Четлайн Лімітед» (Сhatline Limited) заплатити 10,87  млн грн ТОВ «Інтеркарпатсервіс», що зареєстроване в смт. Славське. Про це повідомляється в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Згідно з матеріалами справи, британська компанія у 2006 році надала позику у 1 млн доларів США ТОВ «Інтеркарпатсервіс» для будівництва готелю «Терем» у Славському. Між сторонами було укладено договір іпотеки, де заставою виступало незавершене будівництво. Позика надавалась на 6 років – до 2012 року. За умовами договору, у випадку реалізації предмета іпотеки (готелю) Сhatline Limited повинне було повернути «Інтеркарпатсервісу» різницю між вирученою сумою та боргом, якщо виручена сума буде більшою.

У 2010 році Сhatline Limited звернулась з вимогою дострокового погашення заборгованості, що власники готелю, Віталій та Тетяна Дунаєви, не змогли зробити. Вже у грудні 2011 року Господарський суд Львівської області зобов’язує славських бізнесменів передати в управління компанії Сhatline Limited готельний комплекс (об’єкт незавершеного будівництва, 42% готовності) включно з майбутніми покращеннями об’єкта для того, щоб спрямувати доходи, отримані від управління готельним комплексом на погашення заборгованості. В травні 2012 року компанія Сhatline Limited стає новим власником готельного комплексу, який експерти КП «Стрийське міжрайонне бюро технічної інвентаризації» оцінили 4,11 млн грн.

Славська фірма оскаржила оцінку майна і судом була призначена будівельно–технічна експертиза для визначення ринкової вартості об’єкта нерухомого майна. Судові експерти заявили, що «ймовірна ринкова вартість незавершеного будівництва (92% готовності) готельного комплексу «Терем» станом на травень 2012 року становить  22, 78 млн грн.

Розмір заборгованості готельєрів становила 11,91 млн грн, відтак різниця складає 10,87 млн грн. Саме на стільки вартість предмета іпотеки є більшою. З огляду на це суд і зобов’язав компанію Сhatline Limited виплатити різницю, але готель залишається управлінні компанії.

Директором Сhatline Limited, за даними «Наших грошей» був  Олег Геншафт, син львівського мільйонера з американським громадянством Геннадія Геншафта. За даними ЗМІ, сімейство Геншафтів ще нещодавно контролювало велику кількість земель в анексованому Криму – район «Зеленого мису» і територію парку Годлевського в Алупці.