Сільський голова на Жовківщині з “морально-етичних міркувань” роздав понад 3 га землі без рішень сесії

14 Травня 2015

Сільський голова Річківської сільради Жовківського району разом зі спільницею сфальсифікували 26 рішень ради про виділення земельних ділянок, оскільки були певні, що депутати за них не проголосують. Про це стало відомо з вироку Жовківського районного суду від 17 квітня 2015 року.

Сільського голову обвинувачували в тому, що він за змовою з ще однією посадовою особою у 2009-2010 роках виготовив 26 неправдивих рішень сесії сільради про безоплатну передачу у земельних ділянок загальною площею 3,1606 га. На підставі цих рішень були видані державні акти на право власності.

Сільський голова під час судових засідань визнав свою вину. Він пояснив, що у 2009 році до ради надійшли письмові заяви з проханням виділити землю від 26 громадян України, які на той момент були зареєстровані на території сільської ради. Однак знав, що низку тодішніх депутатів він “не влаштовував в якості сільського голови”, а також існувала домовленість між депутатами відмовляти в задоволенні таких заяв.

“Внесення на розгляд депутатського корпусу ради клопотань таких осіб неодмінно викликало б незадоволення присутніх”, – стверджував голова.

“Виходячи з особистих морально-етичних міркувань”, сільський голова і його спільниця уважали, що такі причини не можуть слугувати перешкодою для задоволення клопотань, оскільки це не справедливо. А тому таємно прийняли рішення не виносити ці питання на сесію, а внести неправдиві відомості у низку офіційних документів ради (наприклад, журнали стенограм сесійних засідань), сфальсифікувати 26 рішень.

Суд, враховуючи, що з моменту вчинення ними злочинів минуло біля 5 років і за цей період часу вони не вчинили жодного проступку, а також їх вік, вирішив пом’якшити покарання і звільнив від ув’язнення.

У зв’язку із закінченням строків давності, їм навіть не призначили виплату штрафів. Щоправда, сільський голова та його спільниця мають компенсувати проведення експертизи – по 1800 грн з кожного.

Згідно з оцінкою Львівської торгово-промислової палати, ринкова вартість вищезгаданих 26 земельних ділянок на момент видачі держактів становила понад 1,2 млн грн.