Рідна фірма екс-голови ЛОДА не сплачує ПДВ і продає вугілля невідомого походження

17 Квітня 2015

Господарський суд Львівської області не задовольнив скаргу ТОВ «Укр-вуглепром» до Комунального підприємства Вінницької області «Бершадське житлово-комунальне господарство» про стягнення 454,8 тис. грн.  На думку суду, львівське підприємство не змогло належно обґрунтувати свої претензії та довести, що справді продало вугілля.

З матеріалів справи стало відомо, що ТОВ «Укр-вуглепром» та КП «Бершадське житлово-комунальне господарство» 25 березня 2014 року, в результатів конкурсних торгів, уклали угоду про закупівлю 1500 тонн вугілля на загальну суму 1,39 млн грн. Згідно з угодою, ціна 1 тонни вугілля становила 930 грн з ПДВ.

КП «Бершадське ЖКГ» вугілля отримало і заплатило за нього більшу частину суми –  1 млн грн. Борг у розмірі 395 тис. грн підприємство також визнає. Але для перерахунку решти суми казначейство, яке здійснює платежі комунального підприємства, запросило низку документів, які постачальник не надав.

Крім того, з’ясувалось, що ТОВ «Укр-вуглепром» не сплатило  232,5 тис. грн ПДВ з отриманого прибутку. Щобільш, місцева податкова інспекція отримала довідку з ДПІ Франківського району Львова про те, що в результаті зустрічної перевірки «реальність здійснення господарських відносин між ТОВ «Укр-вуглепром» та КП «Бершадське ЖКГ» не підтверджено».

Йдеться про те, що керівники «Укр-вуглепрому» не можуть пояснити, звідки з’явилось вугілля, яке вони продавали у Вінницькій області.

«Встановлено, що у оборотно-сальдовій відомості  «Товари на складі» не відображено оборот у номенклатурі товару  «кам’яне вугілля Г(0-200)» на суму 1  395 000 грн, в кількості 1500 т.  До перевірки не надано та у вилучених документах відсутня інформація та документи, які підтверджують придбання кам’яного вугілля Г (0-200)», – йдеться в матеріалах справи.

Згідно з висновками львівських податківців, «Укр-вуглепром» не одержало 1500 тонн кам’яного  вугілля на суму 1, 39 млн грн. А відтак, згідно з документами, не відбувся факт реалізації його КП «Бершадське ЖКГ».

«Укр-вуглепром» також не надало суду товарно-транспортні накладні, які є одними з основних документів, що підтверджують рух товару та засвідчують факт його постачання від продавця до покупця, а також передачу та отримання товару.

«Позивач не надав товарно-транспортні накладні, за якими поставлялось вугілля на вимогу ухвал суду», – зазначено у судовому рішенні.

Те, що вугілля привезли в Бершадь, «Н.Г.Львів» розповів директор КП «Бершадське ЖКГ» Борис Трейгер. Але для нього стало несподіванкою несплата підприємством ПДВ, адже на тендер воно подало документи, які засвідчували, що «Укр-вуглепром» є платником податку на додану вартість. За словами Трейгера, комунальники не відмовляються від сплати заборгованості, але не будуть платити ПДВ замість постачальника.

Засновником ТОВ «Укр-вуглепром» офіційно є Михайло Баран, який пов’язаний родинними зв’язками з колишнім головою Львівської ОДА Юрієм Турянським. Сам Турянський був засновником цього підприємства у 2007-2008 роках. І хоча офіційно він вже не має до нього стосунку, його вплив на діяльність фірми є безсумнівною.

Крім того, учасники вугільного ринку вже звинувачували Турянського в продажі краденого вугілля. «Він продавав по 300 грн за тонну вугілля Червоноградської збагачувальної фабрики, яке коштує 800 грн! Підконтрольні йому структури ухилялися від сплати ПДВ, користувались послугами конвертаційних центрів»,- заявляв в коментарі ZAXID.NET Роман Жук, співвласник вугільної компанії «Світ СР».

Нагадаємо також, що 11 квітня 2014 року у шести офісах компаній Турянського у львівському бізнес-центрі на вул. Лазаренка,1а було проведено обшуки  Підставою для обшуків стало кримінальне провадження, порушене 27 березня «за фактом умисного ухилення від сплати податків службовими особами ТОВ «Укр-вуглепром». Йшлося про несплату податків на 3 млн грн.