Хто видобуває нафту і газ на Львівщині (повний перелік)

04 Березня 2015

Дванадцять компаній мають 61 чинний спеціальний дозвіл на геологічне вивчення нафтогазоносних надр та видобуток нафти й газу на території Львівської області. «Наші гроші. Львів» з’ясували, хто є власниками цих компаній, та підготували рейтинг цих фірм за кількістю отриманих дозволів.

«Укргазвидобування» – 32 дозволи

Приватне акціонерне товариство, де 100% акцій належить державному НАК «Нафтогаз України». «Укргазвидобування» володіє найбільшою кількістю діючих спецдозволів на промислову розробку родовищ газу у Львівській області. Також товариство має по чотири спецдозволи на геологічне вивчення нафтогазоносних надр та на вивчення з подальшим видобутком на території Львівщини.

На «Укргазвидобування» припадає 75% національного видобутку газу і 20% — нафти і газового конденсату.

«Укрнафта» – 10 дозволів

Усі десять спецдозволів – на промислову розробку родовищ по Львівській області, дійсні до 2017-2027 років. Держава володіє 50+1% акцій ПАТ «Укрнафта». Структури групи «Приват» Ігоря Коломойського контролюють 42% компанії.

«Західгазінвест» – 5 дозволів

Найбільшою часткою володіє компанія Eni («Ені Юкрейн Холдінгз Б.В.», Амстердам) – 50,01%. Ще майже 35% належить ПАТ НАК «Надра України», 15% –  «Кадоган Юкрейн Холдінгс Лтд» (британська «Cadogan Petroleum PLC»).

Компанія має два спецдозволи на геологічне вивчення, які будуть дійсні до березня 2017 року. Ще три дозволи – на вивчення з подальшим видобутком. Діятимуть вони ще майже 18 років.

«Перша українська газонафтова компанія» і «Парі» – 4 дозволи

Ці дві компанії об’єднують однакові власники – кіпрський офшор «Burisma Holding Limited» і ТОВ «Енерго-сервісна компанія «Еско-Північ», заснована тим же «Burisma».

За інформацією Hubs, «Burisma» станом на червень 2013 року належала іншому кіпрському оффшору – «Brociti Investments Limited», власником якого був Микола Злочевський, екс-міністр екології. Утім останні перестановки у керівництві компанії могли бути наслідком зміни структури власників. За повідомленням «Дзеркала тижня», у раду директорів «Burisma» призначили Роберта Хантера Байдена, сина віце-президента США Джо Байдена, а одним з директорів став колишній президент Польщі Олександр Кваснєвський.

«Парі» має три спецдозволи на видобуток газу й нафти (Самбірський, Перемишлянський, Стрийський райони), які будуть дійсні ще 16 років.

«Перша українська газонафтова компанія» має один спецдозвіл – на видобуток нафти і газу на Південно-Бориславській площі Дрогобицького району. Дійсний до жовтня 2031 року.

На сайті «Burisma» вказано, що холдинг займає 25% ринку видобутку газу в Україні.

«Західукргеологія» – 3 дозволи

Дочірнє підприємство державної НАК «Надра України». До складу «Західукргеології» входить 5 відокремлених підрозділів, зокрема Стрийська і Самбірська нафтогазорозвідувальні та Львівська геологорозвідувальна експедиції.

«Трубопласт» – 1 дозвіл

Власниками є італійська компанія Compagnia Generale Idrocarburi S.r.l та ПАТ «Газенерго-Україна», яка також належить тим же італійцям.

«Трубопласт» має лише один спецдозвіл вивчення з подальшим видобутком газу на Північно-Зарічнянській площі, дійсний до середини 2027 року.

«Західенергобуд» – 1 дозвіл

Компанія має один спецдозвіл на видобуток на Страшевицькому родовищі (біля Самбора). Він діятиме до 20 січня 2030 року. Власниками є Геннадій Плотніков і ТОВ «Новітні системи», яке належить компанії з Кіпру – «Лордхауз Ентрпрайзез Лімітед» та ТОВ КУА «Інститут портфельних інвестицій».

За даними Insider, власником кіпрського офшору є інша компанія з Кіпру «E.L.C. limited». Як повідомляли «Наші гроші», цьому офшору належить Поліграфкомбінат «Зоря», що входить у консорціум ЄДАПС, підконтрольний бізнесменові Юрію Сидоренку. Водночас «Інститут портфельних інвестицій» є засновником «Арт-Мастер» і «3-Т», які раніше контролювали діяльність державних баз даних.

«Бориславська нафтова компанія» – 1 дозвіл

Спецдозвіл чинний до січня 2018 року (родовище Стинавське біля Стрия).

Найбільша частка, 38,14%, належить кіпрському офшору «Пелмара Інвестментс ЛТД». Ще 25% компанії належить ПАТ «Укрнафта» (НАК «Нафтогаз України» та Ігор Коломойський).

По 18,39% мають дві ТОВки «Івентра» і «Таріус», власниками яких є компанії з Віргінських Островів, Белізу та островів Сент-Кіттс та Невіс (Карибське море), які, за даними ЗМІ, пов’язані з групою «Приват». Наприклад, «Квінберг Лімітед», «Олстрім Венчерз Лтд», «Крісталмакс Лтд», «Стафертон Коммершіал Лтд», «Фіос Венчерз Лтд». «Шевконн Холдінгз Лтд» «засвітились» у розслідуванні  «Наших грошей» про виведення з «Приватбанку» за кордон $1,82 млрд.

«Молтекс нафта і газ» – 1 дозвіл

Належить компанії з Панами «Молтекс бізнес». Отримала один спецдозвіл на геологічне вивчення нафтогазоносних надр, в тому числі дослідно-промислову розробку Городоцького родовища. Дійсний до 2034 року.

«Укр-Аз-Ойл» – 1 дозвіл

Має дозвіл на геологічне вивчення на Великомостівському родовищі до кінця 2018 року. Власниками є Конкольняк Андрій, Гелані Ахмадов, Алі Мараєв та Азад Ісгандаров.

«Західнадрасервіс» – 1 спецдозвіл

Володіє одним спецдозволом на геологічне вивчення, який дійсний до 14 серпня 2017 року. Площа – Мостище-Крехівська. Засновником є ТОВ «РСГ», яке належить нідерландській компанії «РСГ Бі.Ві». За даними Insider, її контролює Зіновій Козицький.

Львівський бізнесмен Козицький ще тридцять років тому працював психотерапевтом в районній лікарні, зайнявся бізнесом на початку 90-х – торгував медикаментами та медобладнанням. Навіть відкрив приватну клініку.

Підконтрольні Козицькому компанії станом на 2014 рік володіли ще 4 спецдозволами на нафтогазові надра у Львівській області, однак їх термін дії закінчився у кінці минулого року та у січні цього року.

Окрім того, Козицький займається альтернативною енергетикою. Зокрема, ТОВ «Еко-Оптіма» (власниками є Зіновій Козицький, його сини Максим та Степан та Ярослав Шпак) нещодавно запустило першу чергу найбільшої в українських Карпатах вітроелектростанції.