Військові повернули свиноферму у Рясному, яку сім років тому продали рівненському «свободівцю»

17 Лютого 2015

Львівський апеляційний господарський суд задовольнив скаргу Військової прокуратури Центрального регіону України і повернув Міністерству оборони нежитлові приміщення свиноферми загальною площею 2 581,3 кв. м, що розташовані на вулиці Шевченка у Львові.

Свиноферму, яка перебувала у межах військового містечка, у 2008 році продали з аукціону  за ціною 620 тис. грн приватному підприємству «Кардинал». Продаж здійснив концерн «Військторгсервіс». Угоду підписав тодішній началькик Управління торгівлі Західного оперативного командування Концерну “Військторгсервіс” Григорій Свідерський. Як вже повідомляли «Н.Г. Львів», Свідерський за час перебування на цій посаді продав певну кількість військового майна, яке сьогодні прокуратура намагається повернути. Протягом 2007-2008 років концерн «Військторгсервіс» продав нерухомого майна на 1 млн 864 тис. грн.

З 2013 року військова прокуратура намагалась повернути майно у власність міністерства та визнати договір купівлі-продажу недійсним на підставі того, що Міноборони не давало дозволу на продаж приміщень, а угода була підписана особою, яка перевищила свої повноваження.

Проте досі повернути приміщення не вдавалось. Суди першої інстанції підтверджували повноваження Свідерського і вважали, що оскільки міністерство прийняло оплату за договором купівлі-продажу, відтак схвалило його.

Суддя апеляційного суду 5 лютого 2015 року вирішив, що погодження міністерства на відчуження та продаж майна таки було відсутнє. Аргумент представників відповідача (ПП «Кардинал») про те, що наявний лист начальник головного управління торгівлі, полковника П.Н. Пукіра, яким той дозволяє відчужити майно, до уваги не взято. Згідно з постановою суду «те, що Пукір П.Н. на момент складання листа мав довіреність міністерства автоматично не надає такому листу статус документа Міноборони».

Суд також постановив стягнути з концерну «Військторгсервіс» на користь ПП «Кардинал» 620 тис. грн  вартості об’єкта нерухомості.

Власниками ПП «Кардинал» є Тамара та Наталія Денисенко і Володимир Валявка, львів’янин, який є депутатом Рівненської міської ради від ВО «Свобода». Він також є президентом рівненського міні-футбольного клубу «Кардинал-Рівне».