Боротьба за приміщення між УНП та НРУ триває

02 Лютого 2015

Львівський апеляційний господарський суд задовольнив скаргу Львівської крайової організації Народного руху України та визнав чинним договір дарування, тим самим залишив право на приміщення на вул. Володимира Великого,40 саме за цією організацією.

Боротьба за майно між колишніми однопартійцями  триває вже понад рік. У липні минулого року Господарський суд визнав недійсним договір дарування приміщень, укладений між Львівською  обласною  організацією Української народної партії та Львівською крайовою організацією Народного руху України.

Згідно з матеріалами справи, договорів дарування приміщення площею 38,4 кв. м на вулиці Володимира Великого, 40 у Львові підписав 15 січня 2014 року екс-керівник ЛОО УНП Михайло Баляс. Але у суді юристи УНП довели, що Баляс з 10 жовтня 2013 року вже не був членом УНП. А 9 грудня 2013 року повноваження виконуючого обов’язки голови було делеговано Ользі Давид. Наказом від 19 грудня 2013 року реєстраційна служба ГУ юстиції у Львівській області взяла до відома інформацію про зміни у керівному складі ЛОО УНП. І 30 січня 2014 року дані про зміну керівника були подані державному реєстратору для внесення змін в ЄДР. Відтак, станом на 15 січня, коли було укладено договір дарування, керівником ЛОО УНП була Ольга Давид, а не Михайло Баляс.

Суд також встановив, що Баляс підписав договір дарування всупереч Статуту УНП в інтересах іншої партійної організації, у якій вже перебував з травня 2013 року і навіть був членом Центрального керівного органу НРУ та заступником керівника організації.

Господарський суд, з огляду на ці факти, вирішив договір дарування визнати недійсним. Натомість Львівський апеляційний суд 20 січня 2015 року взяв до уваги аргументи НРУ про те, що на момент підписання угоди Михайло Баляс мав право розпоряджатися майном. Адже згідно з даними, що містяться у витягу з ЄДР станом на 15.01.2014 року керівником ЛОО УНП є Михайло Баляс і «обмеження щодо представництва від імені юридичної особи – відсутні».

Крім того, апеляційна інстанція визнала безпідставними твердження про те, що Баляс виключений з членів УНП, оскільки «ухвала правління УНП від 26.12.2013 року «Про припинення членства в Українській народній партії деяких осіб» не можуть братися до уваги, оскільки, такі не створюють відповідно до вимог Статуту Української народної партії жодних юридичних наслідків по зміні керівника Львівської обласної організації УНП, а лише свідчать про підготовчі дії до проведення обласної конференції УНП».

Як пояснили «Н.Г.Львів» в офісі УНП, затримка зі зміною даних в офіційному реєстрі справді відбулась, але не з вини партії, а виключно через зволікання місцевих органів юстиції. Проте, в будь-якому випадку, на момент підписання угоди Баляс був виключений з числа підписантів, відтак не міг самостійно розпоряджатися майном. Крім того, згідно з законом «Про політичні партії» в Україні не можлива «двопартійність». Політик, який пише заяву про вступ до однієї партії, автоматично виключається з іншої. Відтак, представники ЛОО УНП в суді надалі наголошують, що приміщення подарували незаконно.

У кінці січня 2014 року УНП також повідомляла, що Баляс також подарував приміщення УНП на вулиці Шота Руставелі, 2 у Львові.