За десять випадків хабарництва начальнику обласного управління водних ресурсів дали три роки умовно

Начальника Львівського обласного управління водних ресурсів Андрія Завербного, якого у січні 2012 року спіймали під час отримання хабара $1000, засудили умовно, пише Володимир Рихліцький із  ZAXID.NET.

Як зазначено у судовому вироку, під час слідства з’ясувалося, що начальник облводресурсів Львівщини брав хабарі ще й у підлеглих. Так, упродовж серпня – листопада 2011 року він систематично вимагав та одержав хабарі від 9 начальників районних управлінь водного господарства: Дрогобицького, Буського, Мостиського, Сокальського, Самбірського, Жидачівського, Золочівського, Кам’янка-Бузького, Жовківського. Загальна сума хабарів становила ₴19 тис.

Крім того, слідчі довели факт одержання $1000 хабара за зміну цільового призначення та виготовлення паспорта ставка, що в селі Жовтанці Кам’янка-Бузького району на рекреацію.

Тоді начальника затримали «на гарячому». Працівники міліції знайшли у шухляді його столу мічені купюри.

Під час судових слухань, які відбулися 22 грудня, Завербний винним себе не визнав. І лише на стадії судових дебатів зізнався в одному з епізодів. Він пояснив суду, що в кінці жовтня 2011 року познайомився з чоловіком, якого привів до нього його заступник, і  сказав, що це будівельник. Той запропонував поміняти вікна в його кабінеті.

За словами підсудного, про оплату мова не велась, бо це презентувалось як спонсорська допомога. Він також зазначив, що «будівельника» підіслали до нього для провокації хабара.

Андрій Завербний у судовому засіданні стверджував, що на початку січня 2012 року цей чоловік прийшов до управління, щоб проконсультуватися з приводу виготовлення документації на ставок. Вирішення цього питання не було в його компетенції, але оскільки підлеглий посадовець був у відпустці, то він роз’яснив, які потрібно мати документи і що усе це буде коштувати приблизно ₴7 – 8 тис.

Однак потерпілий має свою версію того, як у нього вимагали хабар.

«Начальник показав жестом руки один палець, і я зрозумів, що для внесення змін до паспорту ставка необхідно буде передати хабар в сумі $1000. З метою уточнення, написав на листочку «$1000»  та передав його начальнику. Прочитавши, він схвально кивнув головою, порвав листочок і викинув його у смітник», – розповів він у суді.

Він зробив «передоплату» ₴1600 (за тодішнім курсом НБУ це було $200, – ред.). Потім через деякий час прийшов, щоб забрати готовий паспорт на ставок, але начальник не віддавав документів і просив донести решту суми хабара.

Тоді чоловік звернувся до міліції і після проведення спецоперації хабарника затримали «на гарячому» під час отримання $800.

Суд критично оцінив покази начальника облводресурсів з приводу отримання хабара в сумі $1000 і, попри те, що той не вважає себе винним, довів вину за наявністю доказів.

Суд також взяв до уваги доведені та задокументовані під час слідства випадки отримання хабарів від підлеглих – начальників районних управлінь водного господарства області.

Андрія Завербного спочатку засудили до 5 років позбавлення волі без конфіскації особистого майна та на 3 роки заборонили займати керівні посади.

Однак, у тому ж засіданні суддя Личаківського районного суду Львова Роман Головатий, який розглядав справу, на підставі ст.70 КК України, звільнив хабарника від тюрми, вважаючи, що його виправлення можливе без відбування покарання. Йому встановили трирічний умовний термін.

Якщо упродовж цього часу він не вчинить нового злочину, то у в’язниці не сидітиме.