Водоканал “відбився” від штрафу в майже 6 мільйонів гривень

12 Січня 2015

Господарський суд Львівської області відмовив у задоволенні позову Державної екологічної інспекції у Львівській області до комунального підприємства “Львівводоканал” про стягнення 5,7 млн грн. Про це йдеться у рішенні від 24 грудня 2014 року.

“Львівводоканал” звинувачували у тому, що він самовільно здійснював забір води із каптованого джерела в селі Малечковичі (акт інспекції від квітня 2010 року). Водоканал отримав дозвіл на спеціальне водокористування на каптоване джерело лише у жовтні 2010 року. За самовільний видобуток екологічна інспекція нарахувала 5,7 млн грн шкоди, завданої державі.

Водоканал стверджував, що він не завдавав збитків, оскільки основну функцію відбору води на Малечковицькому водозаборі по видобуванні прісної води протягом року відіграє не каптоване джерело, а свердловина №1, яка в є дозволі. Всі податки від доходів з реалізації видобутої прісної води водозабору Малечковичі (свердловина №1 та каптоване джерело) сплачено.

Суд встановив, що розрахунок суми збитків було здійснено помилково. Окрім того, екологічна інспекція не обгрунтувала об’єму води, що була використана самовільно без дозволу на спеціальне водокористування. У поданій суду довідці не розмежовано, з якого саме джерела отримана вода – зі свердловини чи каптованого джерела. А тому не обґрунтовано належними доказами розмір позовних вимог.

Суд також вирішив, що відсутній такий елемент складу цивільного правопорушення, як шкода, завдана забрудненням води. А тому відмовив екологічній інспекції у задоволенні позову.