На аукціон з продажу нафтогазових родовищ подавалися фірми, пов’язані зі «Свободою»

18 Грудня 2014

На родовища вуглеводнів у Західній Україні претендували люди, пов’язані з криміналом. Про це йдеться у сюжеті Дмитра Гнапа зі «Слідство.Інфо», пишуть «Наші гроші».

4 грудня мав відбутися аукціон з продажу 10 нафтогазових родовищ в Західній Україні. Він був скасований. Як пояснили у Мінекології, це сталося через повідомлення представників ЗМІ та громадськості про допуск на аукціони з продажу дозволів на користування надрами непрозорих компаній.

За даними «Слідство.Інфо», деякі учасники аукціону були прямо пов’язані з керівництвом Держгеонадр.

Так, на організований Держгеонадрами аукціон подалися фірми, пов’язані з львівським бізнесменом Василем Сваричевським – «Карпатська індустріальна група 1926», «Надра Сервіс Груп» та «Газ Ойл Інвестментс».

Сваричевський раніше був начальником заступника голови Держгеонадр Максима Карпіна як мінімум у двох фірмах: у «Карпатській індустріальній групі» Карпін був юристом, а на Львівському іподромі – директором.

Крім того, Карпін раніше працював юристом на Дрогобицькому нафтопереробному заводі, який входив до кола бізнес-інтересів львівського підприємця Миколи Лозинського, більш відомого як кримінальний авторитет «Коля Рокеро».

Сваричевський був бізнес-партнером «Колі Рокеро» – вони разом заснували гірничо-металургійну компанію «Львів». Миколу Лозинського 7 років тому розстріляли в його автомобілі в центрі Львова.

За даними головного редактора львівської газети «Ратуша» Миколи Савельєва, сам Сваричевський у кримінальному світі має прізвисько «Пушок». У бригаді «Колі Рокеро» він курував кілька напрямків і вже в ті часи він став засновником львівського іподрому.

Крім того, за даними ЗМІ, до угрупування «Рокеро» разом зі Сваричевським начебто входив і кримінальний авторитет «Пупс». Саме так медіа називали одного з лідерів та спонсорів партії «Свобода» Ігоря Кривецького. І представник «Свободи» Андрій Мохник до початку грудня очолював міністерство екології, яке і відає розподіленням українських родовищ через Держгеонадра.