Під виглядом розчистки доріг для ремонту вирубали 235 дерев

18 Листопада 2014

Державне підприємство «Львівський військовий лісокомбінат» в особі Костопільського лісгоспу повинен виплатити 492,4 тис. грн за шкоду, нанесену навколишньому природному середовищу. Так вирішив 4 листопада Господарський суд Рівненської області.

Згідно з рішенням, у квітні цього року Державна екологічна інспекція в Рівненській області зафіксувала факти порушення лісового законодавства.

Встановлено, що в лісництві на площі 2 га проведена рубка 235 дерев під назвою «Розчистка доріг під ремонт». На проведення вирубки видали спеціальний дозвіл – лісорубний квиток та вказали систему рубок – «рубки формування та оздоровлення лісів». Як підставу для проведення рубки у лісорубному квитку зазначено: «План рубок на 2013 рік».

Матеріалами лісовпорядкування рубку під назвою «Розчистка доріг під ремонт» не визначено, отже, проведення такої рубки суперечить вимогам чинного законодавства.

Окрім того, постановою Рівненського окружного адміністративного суду у червні цього року визнано протиправними дії директора Костопільського лісгоспу «Львівського військового лісокомбінату» щодо видачі лісорубного квитка, а квиток нечинним.

Відтак суд зобов’язав «Львівський військовий лісокомбінат» в особі Костопільського лісгоспу заплатити 492,4 тис. грн шкоди. 30% – дохід спецфонду Держбюджету, 20% – в дохід спецфонду Рівненської обласної ради, 50% – в дохід спецфонду Шубківської сільради Рівненського району.