Скандальний томограф Дубневичів-Гички у діагностичному центрі не ремонтуватимуть коштом “Львівбудмаксу”

21 Жовтня 2014
ТОВ “Львівбудмакс” (нині “Східбудмакс”) у судовому порядку домоглось визнання недійсним пункту договору про зобов’язання перед Львівським обласним клінічним діагностичним центром здійснювати за власний рахунок сервісне обслуговування товару на термін не менше 10 років. Про це йдеться у постанові Львівського апеляційного суду Львівської області від 2 жовтня 2014 року.

Як повідомляли “Н.Г. Львів”, у 2008 році за результатами тендеру Львівський обласний клінічний діагностичний центр придбав медичне обладнання на 18 млн 570 тис. грн у ТОВ “Львівбудмакс”.

Ця фірма тісно пов’язана з братами Ярославом та Богданом Дубневичами. Її співвласником тоді був Юрій Пастернак, менеджер Дубневичів, який керував їх фірмами (“Корпорацією колійні ремонтні системи”, “Енергія-Інвест”). А діагностичний центр очолював Михайло Гичка, чий син Назарій також є зятем Богдана Дубневича.

Серед обладнання, яке було закуплено діагностичним центром, був і комп’ютерний томограф ціною в 10,057 млн грн. Журналісти “Експресу” з‘ясували, що незадовго до тендеру той же томограф придбала інша фірма, де співвласником був Назарій Гичка, – ТОВ “Оздоровчий центр “Медичний Львів”. Однак значно дешевше, за 5 млн 661 тис. грн.

Далі томограф, куплений “ОЦ “Медичний Львів”, згідно iз взаємозаліком двох фірм опинився у власності ТОВ “Олімпус К”. Остання продає його відомій за багатьма журналістськими розслідуваннями фірмі братів Дубневичів ТОВ “Передзвін” – вже за 10,057 млн грн. А вже “Передзвін” продав томограф “Львівбудмаксу”. Таким чином томограф “подорожчав” удвічі.

“Львівбудмакс” (тепер “Східбудмакс”) на початку 2014 року звернувся до суду, щоб визнати недійсним пункт договору про безкоштовне обслуговування товару, оскільки такі умови не було передбачені документацією тендеру. “Сторонами не погоджувалися і позивач при оголошенні заяви на участь у тендері не надавав пропозицій щодо здійснення за власний рахунок сервісного обслуговування товару на термін не менше 10 років за місцем монтажу сертифікованим сервісним центром. Відтак, вважає, що положення спірного пункту договору є таким, що укладені під впливом помилки, що дає підстави для визнання договору недійсним”, – написано у позовній заяві.

Суд першої інстанції погодився з позивачем. Утім заступник прокурора Львівської області подав апеляційну скаргу. Підставою її подання стало те, що судом не враховано існування іншої, додаткової угоди до договору, де обумовлено домовленості щодо сервісного обслуговування товару за власні кошти ТОВ “Львівбудмакс” протягом не менше 10 років.

Колегія суддів погодилась з рішенням суду першої інстанції, тому що предмет тендеру та тендерної пропозиції стосувався лише товарів, а предмет укладеного договору стосується і товарів, і послуг. Окрім того, незважаючи на неодноразові вимоги суду, оригіналу додаткової угоди так і не було подано.

До слова, копія цієї угоди суду була надана заступником начальника відділу СУ ГУМВС України у Львівській області Цибочкіним С.В, оскільки оригінал вилучили в межах кримінального провадження від 9 січня 2013 року. Як вказано у судовому реєстрі, провадження порушили “за фактом розтрати бюджетних коштів службовими особами Львівського обласного клінічного діагностичного центру шляхом зловживання своїм службовим становищем та службового підроблення”.

ТОВ “Львівбудмакс” перейменували на “Східбудмакс” у кінці 2012 року. Фірма одночасно змінила реєстрацію з міста Пустомити (Львівська обл.) на Запоріжжя. Нині, за даними ЄДР, “Східбудмакс” зареєстрований у Дніпропетровську. Власником є Юрій Дев’ятко.