Вищий господарський суд урівняв права бориславців та «інших»

06 Жовтня 2014

Вищий господарський суд визнав, що юристи Бориславської міської ради невірно тлумачать зміст рішення Конституційного суду України щодо економічної конкуренції та порушили антимонопольне законодавство.

Як повідомляли «Н.Г.Львів», львівське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України 15 листопада 2013 року звинуватило міську рада Борислава в порушенні Закону «Про захист економічної конкуренції». Йшлося про те, що міська рада протягом майже трьох років ділила підприємців на «своїх» та «чужих» і по-різному нараховувала орендну плату за землю.

«Чужі» платили суттєво більше – 17 листопада 2011 року міськрада прийняла рішення №420, яким встановила  ставку орендної плати за земельні ділянки у розмірі 12 % від грошової оцінки для суб’єктів господарювання, які не зареєстровані у виконавчому комітеті Бориславської міської ради. Для зареєстрованих у місті підприємств оренда землі несільськогосподарського призначення становить 3% від оціночної вартості.

У суді законність свого рішення міські посадовці аргументували, серед іншого, тим, що проект рішення та аналіз регуляторного впливу було опубліковано на офіційному сайті Бориславської міської ради та в народному часописі «Нафтовик Борислава». Тим самим «було надано право невизначеному колу осіб надати свої зауваження та пропозиції». Жодних зауважень та пропозицій у визначений термін не надійшло, відтак, рішення вступило в дію.

Мерія звернулась до суду, але суд підтримав позицію АМКУ та зобов’язав Бориславську міську раду скасувати своє рішення. А щодо того, що не було пропозицій та зауважень до проекту рішення, то ці аргументи суд не взяв до уваги, оскільки «запобігання, виявлення і припинення порушень законодавства про захист економічної конкуренції є завданням органів Антимонопольного комітету України, а не будь-яких юридичних чи фізичних осіб».

Вищий господарський суд 30 вересня 2014 року також не взяв до уваги обставини прийняття рішення, яке оскаржив АМКУ, вирішивши, що факт попередньої публікації проекту рішення не змінює того, що міська рада Борислава порушила конкурентне законодавство. Тому суд залишив в силі рішення Господарського та постанову Апеляційного судів Львівської області, згідно з якими в Бориславі повинні нараховувати однакову орендну плату за землю, як для мешканців міста, так і для «інших».