Антимонопольний стягнув подвійний штраф з мостиського Держземагентства за надання примусової консультації

03 Жовтня 2014

Господарський суд Львівської області задовольнив позов Львівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету і стягнув з відділу Державного земельного агентства у Мостиському районі пеню у розмірі 14,9 тис. грн за несвоєчасно сплачений штраф за надання зайвої консультації. Про це повідомляється у Єдиному державного реєстрі судових рішень.

Суд з’ясував, що ще у квітні минулого року мостиський відділ Держземагенства створив такі умови в районі, що на ринку послуг з оцінки землі він став монополістом. З матеріалів справи випливає, що Держземагенство надавало «витяг з технічної документації про грошову оцінку земельної ділянки», що є безпосередніми обов’язками агентства, лише після надання послуг консультації, що можуть робити й інші установи.

Агентством «отримувалась плата за послуги з консультації при наданні основної послуги «надання витягу з технічної документації про грошову оцінку земельної ділянки» у випадках, коли послуга з консультації споживачам не була потрібна», – йдеться у судовій справі.

Агентство сплатило накладений штраф  у розмірі 15 тис. грн  лише у грудні 2013 року. Тому Антимонопольний комітет звернувся до суду з вимогою сплати пені за прострочені оплати. Суд погодився з рішення антимонопольного комітету,  визнав дії агентства  порушенням законодавства про захист економічної конкуренції і підтримав необхідність сплати пені за кожен протермінований день. Відтак, згідно з рішенням суду, мостиське Держземагенство повинно додатково сплати 14,85 тис. грн.