Київська фірма отримала гроші на невиконані роботи з реконструкції прикордонних пунктів на Львівщині

08 Липня 2014

Адміністрація Державної прикордонної служби України розірве два договори з ТОВ «Люксінвест» на реконструкцію відділів прикордонної служби «Амбуків» Львівського прикордонного загону та «Нижанковичі» Мостиського прикордонного загону. Відповідні рішення виніс Господарський суд міста Києва.

Щодо ВПС «Амбуків», то в рішенні повідомляється, що договір на його реконструкцію було укладено з «Люксінвестом» у кінці 2012 року. Договірна ціна робіт на час укладення договору – майже 8 млн 340 тис. грн. Згідно з договором, ціна не може бути збільшена.

В подальшому сторони сім раз підписували додаткові угоди. Згідно з останньою, у грудні 2013 року, договірна ціна робіт становить майже 8 млн 318 тис. грн.

У 2013 році «Люксінвесту» перерахували 3 млн 96 тис. грн на придбання матеріалів, конструкцій, виробів та на оплату виконаних робіт, згідно з поданими довідками.

Однак у 2014 році комісія за участю представників замовника та генпідрядника виявила,  що роботи на загальну суму понад 2 млн 16 тис. грн були оплачені, проте не виконані.

Аналогічно щодо ВПС «Нижанковичі», ТОВ «Люксінвест» отримало 1 млн 834 тис. грн за роботи, які не виконало.

В обидвох випадках судді вирішили розірвати договори на реконструкцію та додаткові угоди.

Загалом «Люксінвест» має повернути прикордонникам понад 3 млн 850 тис. грн перерахованих коштів. Окрім того, фірма має випалити пеню у розмірі 867,2 тис. грн та штраф – понад 667,8 тис, грн. «Люксінвест» також було зобов’язано сплатити судовий збір – загалом 110 тис. грн.

До слова, закупівлю робі з реконструкції здійснювали у рамках реалізації великомасштабного проекту «Розвиток сучасної інфраструктури відділів прикордонної служби» Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2007-2013,що фінансується Європейським Інструментом Сусідства та Партнерства. Тоді з грудня 2012 року прикордонна служба замовила реконструкцію дев’яти пунктів на загальну суму 61,31 млн грн. Всі ці пункти розташовані у Львівській та Волинській областях.

Згідно з ІРЦ, засновником ТОВ «Люксінвест» є Галина Дяченко.

Ці рішення суду ще можуть бути оскаржені в апеляційному порядку.