Радехівська міська рада заплатить 14 тис. грн за рекламу угорській компанії

04 Липня 2014

Господарський суд Львівської області вирішив стягнути з Радехівської міської ради 13,6 тис грн на користь компанії SVS CityMedia за розміщення реклами у виданні Національний інвестиційний путівник «NATIONAL INVESTMENTS GUIDE» англійською та німецькою мовами.

З матеріалів справи відомо, що угоду про розміщення промоційної інформації мерія підписала ще у грудні 2010, а до квітня 2011 мала б розрахуватися. Згідно з угодою, вартість послуг складала 4,7 тис. грн, але разом із штрафними санкція тепер мерія винна 13,6 тис. грн.

Це вже не перший позов SVS CityMedia до міських та сільських рад України про несплату рекламних послуг. В Єдиному державному реєстрі судових рішень є ціла низка схожих, ба навіть ідентичних справ. Протягом 2011-2013 років компанія позивалась до понад десятка міських та сільських рад по всій території України. Є позови до рад сіл Ліще Сокиричі, Бужанка, Хорлупи (Волинська область) Пасічна, Слобідка-Кульчієвецька (Хмельницька область), Обарів (Харківська область), Перемилів (Рівненська область) тощо.

Всі ці селищні ради у вересні-грудні 2010 років, так само як і в Радехові, уклали угоди з компанією SVS CityMedia про «… надання послуг з розробки інформаційних матеріалів, їх графічного оформлення та редагування, а також з публікації вказаних інформаційних матеріалів на порталі www.meriaonline.com.ua українською, російською, німецькою та англійською мовами». За це вони повинні були заплатити 4,7 тис. грн.

Як повідомляли «Н.Г.Львів», минулого року програла суд також і Белзька міська рада. Як виявилось через неуважне читання угоди – мір міста був переконаний, що матеріали для довідника повинна надати саме мерія, а працівники SVS CityMedia лише тоді приступлять до роботи. Матеріали Белзька міська рада не надавала, але виявилось, що угодою було передбачено, що компанія сама надасть матеріали. А мерія має 4 дні на їх редагування: немає правок – немає зауважень.

Радехівська міська рада використовувала інший спосіб захисту – намагалась довести, що дані рекламні матеріали є предметом авторського права, відтак, для їх оплати необхідно застосування інших норм права. Проте суд вирішив, що робота виконана компанією SVS CityMedia  не може вважатися об’єктом авторського права. Послуги, які надавав позивач, не мають творчого характеру, а є технічною роботою, інформаційний матеріал якої є загальновідомою інформацією.

Засновником компанії SVS CityMedia є угорське підприємство “Волтерс Комьюнікейшнз”. Директор компанії Юлія Шусть також є керівником дитячого пізнавального проекту «Жирафа Рафа».