Вищий суд не віддав релігійній громаді приміщення музичної школи

03 Липня 2014

Вищий господарський суд України залишив Львівській державній музичній школі №4 приміщення на Личаківській, 53, на яке претендувала Релігійна громада Римсько-католицької церкви св. Антонія.

Судова тяганина щодо приміщення на Личаківський триває вже рік. Ще у липні 2013 року релігійна громада церкви св. Антонія, що також розташован на вул. Личаківській, звернулась до Київського господарського суду з вимогою про повернення приміщення в її власність. Проте суд відмовив у позові з огляду на те, що будівля не є культовою спорудою та тривалий час використовується як музична школа. Проте в січні 2014 року Київський апеляційний господарський суд став на сторону громади, скасував рішення першої інстанції та визнав за нею право власності на будинок № 53 по вул. Личаківській.

Вищий суд поставив крапку у питанні власності. На думку суддів, саме рішення першої інстанції було прийнято на підставі ретельної оцінки поданих сторонами доказів, з дотриманням наведених приписів норм матеріального права. Адже приміщення, де сьогодні працює музична школа, не є невід’ємною частиною майнового комплексу костелу Св. Антонія і не являє собою культову споруду. А право вибору – щодо передачі культових будівель у користування або у власність релігійних організацій – належить до виключної компетенції уповноваженого державного органу.

Згідно з постановою суду, приміщення залишається у комунальній власності територіальної громади міста Львова та належить на праві оперативного управління Львівській державній музичній школі № 4.