- NGL.media - https://ngl.media -

Суд забрав у Белзького історико-культурного заповідника 68 “соток”

26.06.2014 @ 08:40 в Новини

Релігійна громада УПЦ КП у місті Белз (Сокальський район) відсудила 0,68 га землі у місцевого Державного історико-культурного заповідника. Суд з’ясував, що державний акт на право постійного користування земельною ділянкою, виданий Заповіднику на підставі рішення Белзької міської ради у 2009 році є недійсним і виданим з порушенням.

Саме рішення міської ради також скасовано у частині затвердження технічної документації із землеустрою по інвентаризації земельних ділянок Заповідника для обслуговування об’єкту культурної спадщини «Замочок».

З матеріалів справи стало відомо, що мерія, надаючи землі для Заповідника, також віднесла до них і ділянку, яка закріплена за церковною громадою для обслуговування споруди (церкви св. Миколая) ще з 1995 року. У 2004 році громада отримала дозвіл на виготовлення технічної документації на виготовлення Державного акта на право постійного користування земельною ділянкою. Проте так його і не виготовила.

Відтак мерія надала ці земля Заповіднику. Згідно з Українським законодавством, право власності наступає з моменту державної реєстрації цих прав. І хоча в даному випадку цього не сталось, релігійна громада змогла відстояти своє право на ділянку у Львівському апеляційному адміністративному суді. На підставі цієї постанови Господарський суд Львівської області і прийняв рішення [1] про те, що частина землі Заповідника повинна належати церкві.

Державний історико-культурний заповідник у м.Белзі [2] створений у 2001 році. Територія Заповідника складається з чотирьох зон: урочище «Замочок» – колишній княжий город із підгороддям; Середмістя; християнський цвинтар з церквою Св. Параскеви XVI-XVIII ст.; єврейський цвинтар XVII-XX ст. та залишки оборонного валу XVII ст.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2014/06/26/sud-zabrav-u-belzkoho-istoryko-kulturnoho-zapovidnyka-chastynu-zemli/

URLs in this post:

[1] рішення: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/39321037

[2] Державний історико-культурний заповідник у м.Белзі: http://belz.com.ua/?action=festival

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.