Львівський центр зайнятості не довів, що одеська фірма завдала йому збитків на 182 тис. грн

26 Червня 2014

Львівському міському центру зайнятості не вдалося відсудити у ПП “Будрембізнес” майже 182 тис. грн. Одеський апеляційний господарський суд залишив скаргу центру без задоволення, а рішення суду першої інстанції — без змін.

У 2011 році Львівський центр професійно-технічної освіти державної служби зайнятості уклав угоду з одеським ПП “Будрембізнес” на будівництво матеріально-технічної бази по вул. Кн.Ольги, 122 у Львові. Вартість угоди склала 259,95 млн грн.

Фірма до грудня 2013 року мала збудувати навчальний корпус, корпус виробничих майстерень, гуртожиток, корпус виробничих майстерень, трансформаторну підстанцію 10/0,4кВ, зовнішні інженерні мережі.

На думку центру зайнятості, діяльність “Будрембізнесу” з будівництва корпусу виробничих майстерень та припинення робіт без заходів із консервації незавершеного будівництва спричинило завдання шкоди на суму майже 182 тис. грн.

Зокрема, в існуючій будівлі центру зайнятості (новий корпус будували поруч) виявили тріщини в стінах у місці примикання добудованої сходової клітки, що могло призвести до аварійної ситуації. Для її уникнення необхідно було терміново закріпити ґрунт між існуючою будівлею та котлованом. На усі ці заходи центром зайнятості було витрачено майже 182 тис. грн.

У обґрунтування своїх позовних вимог центр зайнятості посилався на технічний звіт, складений співробітниками науково-дослідної лабораторії № 23 кафедри “Будівельні конструкції та мости” НУ “Львівська політехніка”.

Однак суд не визнав цей звіт доказом у справі, оскільки у звіті не зазначено конкретно з чиєї вини утворилися тріщини в стінах будинку та розмір шкоди, завданий у зв’язку з цим позивачу, в якому стані знаходилася будівля позивача до початку будівельних робіт. Тільки зазначено, що причиною розвитку тріщин в стінах прибудованої до існуючої будівлі сходової клітки може бути вимивання ґрунту в сторону від існуючої будівлі до котловану. “Натомість, рішення суду не повинно засновуватися на припущеннях”, – постановили судді.

У 2012 році МВС повідомляло, що посадові особи ПП “Будрембізнес” під час конкурсу на будівництво Львівського центру професійно-технічної служби зайнятості також подали неправдиву інформацію, на підставі якої це підприємство і було визнано переможцем.

Раніше власником “Будрембізнесу” був Руслан Байталюк. Нині, згідно з даними ІРЦ, власником ПП “Будрембізнес” є ТОВ “Арт Інвест”, засноване швейцарським акціонернем товариством “Yadrot Industries AG”.

Як повідомляли “Наші гроші”, ТОВ “Арт Інвест” також є засновником ПП “Строй-Систем”, яке у 2011 році отримало підряд на будівництво адміністративної будівлі Держцентру зайнятості у Києві.

До 2005 року засновником “Строй-систем” був Сергій Підгайний, який вийшов зі складу засновників після призначення начальником управління дорожнього господарства Одеської міськради. У 2009 році Підгайного було призначено головою Приморської райадміністрації в Одесі. Потім він був заступником мера Одеси. На час укладення угоди з одеськими ПП «Строй-систем» та ПП “Будрембізнес” Державний центр зайнятості очолював одесит Володимир Галицький.