Хто перемагає у шістнадцяти судових справах про повернення 18 га в Брюховичах

25 Червня 2014

Вчора, 24 червня, мешканці смт. Брюховичі звернулися з відкритим листом до президента України Петра Порошенка з проханням зупинити посягання на знищення лісів кліматологічно-оздоровчого призначення у курортній зоні поблизу Львова.

Мова йде про 19 га лісів, які Брюховицька селищна рада незаконно вилучила у місцевого лісництва і у 2008 році продала майже 18 га з них двом фірмам: ПП “Буддизайн” та ТОВ “Новобуддизайн”.

ліс-брюховичі-гугл

Попри те, що вилучення земель було визнано незаконним і за заявою прокурора Львівської області скасовано рішення Мукачівського міськрайонного суду, якими Брюховицьку селищну раду зобов’язали продати ділянки ПП “Буддизайн” та ТОВ “Новобуддизайн”, майже 18 га досі не повернуто громаді.

А все тому, що як тільки ці дві компанії отримали акти на земельні ділянки, — одразу ж перепродали землі іншим й припинили свою діяльність.

Нові власники лісу в Брюховичах уважають себе “добросовісними набувачами”. А тому прокуратура судиться з ними про витребування ділянок. “Наші гроші. Львів” зясували, хто ж перемагає в судах.

Отже, у 2012 році прокуратурою Шевченківського району міста Львова було подано 16 позовів: 12 – у Шевченківський райсуд та ще 4 – в господарський суд Львівської області.

Згідно з відповіддю прокуратури Львівської області на запит “Н.Г. Львів”, по 4 справах, які перебували у провадженні господарського суду Львівської області, щодо витребування земельних ділянок загальною площею 13,3248 га у ТОВ «Лазурит 007», ТОВ «СервісПет», ТОВ «Самгородок», ПП «Галицький достаток» Львівським апеляційним господарським судом відмовлено у задоволенні позовів прокурора. Ці рішення залишені в силі Вищим господарським судом України.

По 3 справах, які розглядав Шевченківський райсуд, вже є остаточні рішення з різними результатами. В одній зі справ про витребування ділянки площею 2,0360 га у Дениса Устюгова прокуратурі відмовлено. Натомість у двох інших справах задоволено позовні вимоги прокурора району та витребувано у Музики Р.В. та Гудзоватої О.О. земельні ділянки загальною площею 1,2 га.

Ще в одній справі (про витребування у Іленьків Б.Ф. земельної ділянки площею 0,0420 га) апеляційним судом Львівської області відмовлено у задоволенні позову прокурора району. Прокуратура подала касаційну скаргу і справа перебуває на розгляді у Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ.

По 5 справах Шевченківським районним судом Львова задоволено позовні вимоги прокурора району про витребування земельних ділянок у Пакіж Н.М., Ноги Г.С., Миханця Р.Б., Вареницької Л.С., Гнап Н.І. земельних ділянок загальною площею 0,8074 га. Однак вони подали апеляційні скарги. Справи ще розглядають в апеляційному суді Львівської області.

Ще три справи щодо витребування у Лах Є.В., Слинько А.І., Сулим Г.Ф. земельних ділянок загальною площею 0,4507 га розглядають в першій інстанції.

Відтак, наразі не вдалось повернути 15,36 га. Вдалось повернути 1,2 га. Ще 1,3 га – під питанням.