ТКС повертатиме понад 30 мільйонів боргу банку Бахматюка

16 Квітня 2014

Дочірнє підприємство “Транспорт” ТОВ “ТКС-Євробуд” повинне виплатити на користь ПАТ “Всеукраїнський Акціонерний Банк” (VAB) 33,1 млн грн строкової заборгованості за кредитом. Про це повідомляється в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Згідно з постановою Вищого господарського суду України, кредитний договір з банком у 2008 році підписало ТОВ “Інвестиції і консалтинг”. Дочірнє підприємство “Транспорт” виступало поручитилем. Кредит надавався у формі не поновлювальної кредитної лінії з максимальним лімітом в сумі 7,4 млн дол. США. Процентна ставка за користування кредитом – 16% річних.

У серпні 2012 року було внесено зміни до договору і обумовлено, що залишок заборгованості в сумі майже 33,3 млн грн “Інвестиції і консалтинг” сплачуватимуть по грудень 2014 року. Утім 25 січня 2013 року банк надіслав вимогу про дострокове погашення заборгованості за кредитним договором. Заборгованість не погасили, банк звернувся до суду

Господарський суд задовольнив позов “Всеукраїнського Акціонерного Банку”. Дочірнє підприємство “Транспорт” подавало апеляцію і касацію, однак без успіху. 9 квітня 2014 року Вищий господарський суд залишив рішення суду першої інстанції без змін.

Відтак дочірнє підприємство “Транспорт” ТОВ “ТКС-Євробуд” має не лише повернути понад 33 млн грн боргу, а й 150 тис. грн простроченої заборгованості за кредитом, 2,3 млн грн заборгованості за процентами, 42,3 тис. грн пені за несвоєчасну сплату процентів по кредиту, 166,4 тис. грн заборгованості за комісіями, 399,7 тис. грн штрафу, 79,2 тис. грн 3% річних.

ТКС-Євробуд” входить до холдингу ТКС, генеральним директором якого є Іван Торський. Згідно з ЄДР, засновником “ТКС-Євробуд” є ТОВ “Компанія-ТКС”, власником якої є ТОВ “Княгиня Ольга”, заснована кіпрським офшором “ТКС Ріел Істейт Паблік Компені Лімітед”.

Власниками ТОВ “Інвестиції і консалтинг”, за яке поручилося дочірнє підприємство, є вже згадані вище ТОВ “Компанія ТКС” та кіпрський офшор “ТКС Ріел Істейт Паблік Компені Лімітед”.

За інформацією Insider”, банк VAB належить Олег Бахматюку, засновнику агрокомпанії “Авангард”.