- NGL.media - https://ngl.media -

Їх літаки

02.04.2014 @ 12:55 в Розслідування

llllll дем [1]Серед власників більше тисячі одиниць авіатранспорту, офіційно зареєстрованого в Україні, “Наші гроші Львів” знайшли багатьох відомих львів’ян. Компанія вийшла доволі строкатою – депутати, бізнесмени, ресторатори, колишні мери і просто закохані в небо.

Державна авіаційна служба 31 березня розкрила список власників [2] всіх приватних літаків і вертольотів, які мають українську реєстрацію. На жаль, значна частина приватного авіатранспорту зареєстрована на офшорні компанії, що утруднює пошук реальних власників. Проте нам все ж вдалося скласти список львів’ян, які можуть похвалитися власним літаком чи вертольотом.

safari hrytcak [3]Найбільший “авіапарк” серед мешканців Львівщини має колишній мер Трускавця Лев Грицак. Він ніколи не приховував своєї пристрасті до польотів, ще у 2010 році заявляв, що йому належать два вертольоти та два літаки. Проте своє в прізвище в офіційному реєстрі воліє не вказувати. Наприклад, легкий вертоліт Safari (вартість за даними компанії-виробника $68-133 тис.) зареєстрований на 83-річну маму екс-мера Трускавця.

У Грицака є ще два літаки – традиційний Ан-2 ($25 тис.), зареєстрований на трускавецький готель «Карпати», співвласником якого він є, і спортивний літак Evektor EV-97 Eurostar SL (від $96 тис.), зареєстрований на дрогобицький авіаційно-спортивний клуб «Сокіл», засновниками якого є Грицак і син екс-мера Дрогобича Андрій Радзієвський.

 k 10 swift hmyz [4]Депутат Львівської міськради Артем Хмиз з партії УДАР є власником надлегкого літака Skyeton K-10 SWIFT українського виробництва ($58 тис.). Реєстраційне посвідчення на літак він отримав зовсім нещодавно – у грудні 2013 року.

Хмиз, якому належить низка підприємств, зокрема, популярні у Львові ресторани «Культ» та «Дублін», навіть заснував Західноукраїнську школу авіації для навчання пілотів-аматорів, у розпорядження якої і передав власного літака. Сам теж там вчиться.

«Це мій перший літак, я придбав його минулого року, – розповів Артем Хмиз. – Чи вмію добре літати? Побачимо по результатам іспитів».

Відомий підприємець з Сокільників під Львовом Ігор Назаркевич володіє 4-місним легким вертольотом Robinson R44 ($425 тис.) Назаркевич може дозволити собі такий вертоліт – він був власником мережі автозаправок GFK, яку продав (зараз АЗС працюють під брендом SOKAR). Йому також належить готельно-відпочинковийо комплекс “Панська гора” [5] в Сокільниках та ресторан “Атляс” на площі Ринок у Львові.

На транспортну компанію «Танк Транс» з Городка Львівської області зареєстровано 6-місний вертоліт Eurocopter AS 355 F2 1992 року випуску (зараз такий вертоліт коштує близько $890 тис). На сайті [6] «Танк Трансу» вказано, що засновником підприємства є місцевий мультимільйонер Тарас Барщовський, статки якого Forbes оцінив у $141 млн. Барщовському також належить компанія T.B.Fruit, що займається виробицтвом соків.

52-річний львів’янин Ярослав Наконечний має недорогий 2-місний літачок Zenair Zodiac CH 601 XL 2004 року випуску. Йому належить також готель «Райський сад» на кільцевій дорозі Львова і частка у компанії, яка займається виробництвом тари з пластмас (ТОВ “СП “Росанпак”). Інтерес до неба Наконечний реалізує у громадських організаціях «Федерація літакового спорту» та «Львівський авіаційно-спортивний клуб сприяння обороні України», співзасновником яких він є.

Наконечний також є співвласником спортивно-тренувального ЯК-52 1990 р.в. Разом з ним цим літаком володіє ще п’ятеро людей. Двоє з них – Олександр Широбоков та Олег Михаленич – разом з Наконечним є співзасновниками згаданих громадських організацій. Троє інших співвласників Як-52: Дмитро Гливка, який у 2010 році балотувався [7] до Чернівецької міськради як член “Сильної України”, львів’яни Олександр Калінський та Петро Свердлик, співвласник ресторану “Динамо Блюз”.

Михаленичу та Широбокову належать ще два літаки – тренувальний ЯК-55М 1992 р.в. та ЯК-52 1990 р.в. (спільно з Дмитром Косарєвим).

Легкий літак ЯК-12А, якому уже понад 50 років, належить Геннадію Хазану, власнику компанії «Українські авіаційні системи» та фірми “Центуріон” (оператор кабельного телебачення у Львові). В інтерв’ю [8] у 2008 році Хазан розповідав, що має ще два літаки: Zlin 526AFS і Morava L-200D, але зараз у реєстрі Державіаслужби загадок про них нема.

Має свій літак і найбагатший львів’янин за версіє Forbes у 2013 році – Віталій Антонов. Концерну “Галнафтогаз” належить старенький літак Л-410 УВП-Е. У держреєстрі судових рішень повідомляється [9], що 1 лютого 2006 року компанія сплатила за цей літак 70% авансу — 2,52 млн грн. Відтак загалом літак обійшовся у 3,6 млн грн.

Ще один львів’янин, 26-річний Тарас Шинкарук, володіє Ан-2 1980 р.в., який експлуатує ТОВ “Глобал Ейр Компані”, співласником якого є його батько — Ярослав Шинкарук, екс-начальник з виробництва ДАП “Львівські авіалінії”.

Олександра Губицька, Наталя Онисько, вперше опубліковано  на ZAXID.NET [10]

 

 


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2014/04/02/jih-litaky/

URLs in this post:

[1] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2014/04/llllll-дем.jpg

[2] список власників: http://zaxid.net/home/showSingleNews.do?v_ukrayini_oprilyudnili_spisok_vlasnikiv_privatnih_litakiv&objectId=1305611

[3] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2014/04/safari-hrytcak.jpg

[4] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2014/04/k-10-swift-hmyz.jpg

[5] “Панська гора”: http://www.panska-gora.com.ua/

[6] сайті: http://www.tanktrans.com.ua/about.html

[7] балотувався: http://www.bukinfo.com.ua/show/news?lid=10610

[8] інтерв’ю: http://www.wing.com.ua/content/view/3748/39/

[9] повідомляється: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/10521136

[10] ZAXID.NET: http://zaxid.net/home/showSingleNews.do?tse_miy_pershiy_litak_hto_u_lvovi_maye_privatniy_aviatransport&objectId=1305716&previewFlg=true

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.