Їх літаки

Серед власників більше тисячі одиниць авіатранспорту, офіційно зареєстрованого в Україні, ми знайшли багатьох відомих львів’ян
02 Квітня 2014
02 Квітня 2014

llllll демСеред власників більше тисячі одиниць авіатранспорту, офіційно зареєстрованого в Україні, “Наші гроші Львів” знайшли багатьох відомих львів’ян. Компанія вийшла доволі строкатою – депутати, бізнесмени, ресторатори, колишні мери і просто закохані в небо.

Державна авіаційна служба 31 березня розкрила список власників всіх приватних літаків і вертольотів, які мають українську реєстрацію. На жаль, значна частина приватного авіатранспорту зареєстрована на офшорні компанії, що утруднює пошук реальних власників. Проте нам все ж вдалося скласти список львів’ян, які можуть похвалитися власним літаком чи вертольотом.

safari hrytcakНайбільший “авіапарк” серед мешканців Львівщини має колишній мер Трускавця Лев Грицак. Він ніколи не приховував своєї пристрасті до польотів, ще у 2010 році заявляв, що йому належать два вертольоти та два літаки. Проте своє в прізвище в офіційному реєстрі воліє не вказувати. Наприклад, легкий вертоліт Safari (вартість за даними компанії-виробника $68-133 тис.) зареєстрований на 83-річну маму екс-мера Трускавця.

У Грицака є ще два літаки – традиційний Ан-2 ($25 тис.), зареєстрований на трускавецький готель «Карпати», співвласником якого він є, і спортивний літак Evektor EV-97 Eurostar SL (від $96 тис.), зареєстрований на дрогобицький авіаційно-спортивний клуб «Сокіл», засновниками якого є Грицак і син екс-мера Дрогобича Андрій Радзієвський.

 k 10 swift hmyzДепутат Львівської міськради Артем Хмиз з партії УДАР є власником надлегкого літака Skyeton K-10 SWIFT українського виробництва ($58 тис.). Реєстраційне посвідчення на літак він отримав зовсім нещодавно – у грудні 2013 року.

Хмиз, якому належить низка підприємств, зокрема, популярні у Львові ресторани «Культ» та «Дублін», навіть заснував Західноукраїнську школу авіації для навчання пілотів-аматорів, у розпорядження якої і передав власного літака. Сам теж там вчиться.

«Це мій перший літак, я придбав його минулого року, – розповів Артем Хмиз. – Чи вмію добре літати? Побачимо по результатам іспитів».

Відомий підприємець з Сокільників під Львовом Ігор Назаркевич володіє 4-місним легким вертольотом Robinson R44 ($425 тис.) Назаркевич може дозволити собі такий вертоліт – він був власником мережі автозаправок GFK, яку продав (зараз АЗС працюють під брендом SOKAR). Йому також належить готельно-відпочинковийо комплекс “Панська гора” в Сокільниках та ресторан “Атляс” на площі Ринок у Львові.

На транспортну компанію «Танк Транс» з Городка Львівської області зареєстровано 6-місний вертоліт Eurocopter AS 355 F2 1992 року випуску (зараз такий вертоліт коштує близько $890 тис). На сайті «Танк Трансу» вказано, що засновником підприємства є місцевий мультимільйонер Тарас Барщовський, статки якого Forbes оцінив у $141 млн. Барщовському також належить компанія T.B.Fruit, що займається виробицтвом соків.

52-річний львів’янин Ярослав Наконечний має недорогий 2-місний літачок Zenair Zodiac CH 601 XL 2004 року випуску. Йому належить також готель «Райський сад» на кільцевій дорозі Львова і частка у компанії, яка займається виробництвом тари з пластмас (ТОВ “СП “Росанпак”). Інтерес до неба Наконечний реалізує у громадських організаціях «Федерація літакового спорту» та «Львівський авіаційно-спортивний клуб сприяння обороні України», співзасновником яких він є.

Наконечний також є співвласником спортивно-тренувального ЯК-52 1990 р.в. Разом з ним цим літаком володіє ще п’ятеро людей. Двоє з них – Олександр Широбоков та Олег Михаленич – разом з Наконечним є співзасновниками згаданих громадських організацій. Троє інших співвласників Як-52: Дмитро Гливка, який у 2010 році балотувався до Чернівецької міськради як член “Сильної України”, львів’яни Олександр Калінський та Петро Свердлик, співвласник ресторану “Динамо Блюз”.

Михаленичу та Широбокову належать ще два літаки – тренувальний ЯК-55М 1992 р.в. та ЯК-52 1990 р.в. (спільно з Дмитром Косарєвим).

Легкий літак ЯК-12А, якому уже понад 50 років, належить Геннадію Хазану, власнику компанії «Українські авіаційні системи» та фірми “Центуріон” (оператор кабельного телебачення у Львові). В інтерв’ю у 2008 році Хазан розповідав, що має ще два літаки: Zlin 526AFS і Morava L-200D, але зараз у реєстрі Державіаслужби загадок про них нема.

Має свій літак і найбагатший львів’янин за версіє Forbes у 2013 році – Віталій Антонов. Концерну “Галнафтогаз” належить старенький літак Л-410 УВП-Е. У держреєстрі судових рішень повідомляється, що 1 лютого 2006 року компанія сплатила за цей літак 70% авансу — 2,52 млн грн. Відтак загалом літак обійшовся у 3,6 млн грн.

Ще один львів’янин, 26-річний Тарас Шинкарук, володіє Ан-2 1980 р.в., який експлуатує ТОВ “Глобал Ейр Компані”, співласником якого є його батько — Ярослав Шинкарук, екс-начальник з виробництва ДАП “Львівські авіалінії”.

Олександра Губицька, Наталя Онисько, вперше опубліковано  на ZAXID.NET