Підприємство нового губернатора Дніпропетровська віддасть державі бомбосховища в Жидачеві

05 Березня 2014

Апеляційний суд Львівської області відмовив у задоволенні апеляційної скарги ВАТ «Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат» до Регіонального відділення Фонду держмайна України по Львівській області. Суд залишив в силі рішення першої інстанції, згідно з яким підприємство повинно повернути у власність держави протирадіаційні укриття та бомбосховища, які не були викуплені підприємством під час приватизації, але перебували на його балансі.

Цілісний майновий комплекс «Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат» був приватизований у 1996 році. Згідно з документами Фонду Держмайна, частина майнового комплексу не увійшла до статутного фонду новоствореного ВАТ і не була викуплена ним, оскільки  приміщення об’єктів цивільної оброни не підлягали приватизації. Попри це, вони залишались на балансі підприємства і, згідно законодавству, воно повинно нести відповідальність за їх збереження.

Відтак, Фонд держмайна, згідно з рішенням суду,  буде розпоряджатися протирадіаційними укриттями в підвалі будівлі адмінбудинку, в підвалі виробничої будівлі паперової фабрики № 1, в підвалі будівлі виробничої з адміністративними приміщеннями цеху деревинної маси, а також двома протирадіаційними сховищами, кожне з яких на 500 місць.

Юристи комбінату наполягали на тому, що Фонд держмайна пропустив термін давності, проте суддя встановив, що Фонд довідався про порушення права державної власності лише 21 вересня 2011 року.

Офіційними власниками ВАТ “Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат”, за даними SMIDA за другий квартал 2013 року, є Garelio traiding LTD (Віргінські острови), Valtino Continental S.A. (Віргінські острови), Melford traiding LTD (Беліз) та ТОВ “Компанія з управління активами “Сварог ессет менеджмент”. За повідомленнями ЗМІ, комбінат входить до концерну “Основа”, який контролюється групою “Приват”.