Нерухомість на Озаркевича скуповував депутат міської ради Володимир Гірняк

До скандалу довкола руйнування приміщення легендарної лічниці Андрея Шептицького має безпосереднє відношення депутат міської ради Володимир Гірняк. Саме його фірма скуповувала нерухомість, яка належала УГКЦ для подальшого продажу її теперішньому забудовнику ТОВ «Розвиток нерухомості».

Як повідомляє сайт iPress.ua 11 січня 2008 році частину лічниці (яка складалась з кількох окремих будівель) у Курії Львівської Архієпархії УГКЦ купило ПП «Акватер». Підприємство придбало три приміщення за адресою Озаркевича, 4 загальною площею 341,8 кв м. А через півроку, 12 червня, продало придбане майно новому власнику – ТОВ “Розвиток нерухомості”. За даними видання, сума угоди склала 75,8 тис грн, тобто 222 грн за 1 кв.м приміщення в центрі міста.

Засновником ПП «Акватер», статутний фонд якого становить лише 100 грн, є ТОВ «Світ мрій», а вже власниками цього підприємства є Володимир Гірняк, депутат міської ради від партії «Україна Соборна» та Віталій Гуменюк, в рівних долях.

Як з’ясували «Н.Г.Львів», підприємці мали намір присвоїти ще дві будівлі на Озаркевича,4, проте, представники Курії Львівської Архієпархії УГКЦ відстояли їх в судовому порядку. Це випливає з судового рішення Господарського суду Львівської області від 3 квітня 2008 року. Представники «Акватер» намагались довести, що придбали окремо стоячий будинок і лише згодом виявили, що до його складу входять також інші приміщення, які представники Церкви відмовлялись передавати. Суд відмовив у задоволенні позову підприємства на тій підставі, що договір купівлі-продажу містив чіткий і вичерпний перелік приміщень, що продавались.

Одночасно, суд визнав право власності на дві окремих будівлі за Курією Львівської Архієпархії УГКЦ. Виглядає на те, що ці приміщення Церква продала вже без посередників – напряму ТОВ «Розвиток нерухомості», оскільки, на сьогодні вони у власності товариства. Також з 12 червня 2008 року.

Володимир Гірняк повністю заперечує причетність до скандалу на Святоюрській горі. В коментарі сайту Galnet він заявив, що лише читав у ЗМІ, що там відбувається і пригадує дискусії під час голосування за надання в оренду земельної ділянки для будівництва офісно-житлового центру. Фракція «Україна соборна» проголосувала за це питання в повному складі – у кількості 4 осіб.

Така необізнаність з ситуацією зі сторони Гірняка виглядає досить дивною, оскільки навіть   Архієпископ і Митрополит Львівський Ігор (Возняк) вирішує проблеми, пов’язані з будівництвом на Озаркевича, не лише з ТОВ «Розвиток нерухомості, але й з ПП «Акватер». Про це Архієпископ інформує міського голову Львова листом від 24 квітня 2013 року.

00410702_n1

Існує також і інший зв’язок між цими двома підприємствами. Віталій Гуменюк, бізнес-партнер депутата, має тісні стосунки з теперішнім керівництвом ТОВ «Розвиток нерухомості». Як вже повідомляли «Н.Г.Львів», «Розвиток нерухомості» має спільних засновників з ТОВ «Інтергал-Буд», фірмою причетною до депутата-регіонала Володимира Зубика – це КУА «Крістал Ессет Менеджмент». А офіційним власником товариства є ДП «Інтергал-Буд» ТОВ  «Фірма «Інтергал», директором якої є Назар Городецький.

Згідно з Єдиним державним реєстром Городецький також є засновником ТОВ «Електрон-БМВ», де директором працює Віталій Гуменюк, хоча ще в серпні 2012 року він був співвласником цього підприємства.

Спільний бізнес Гуменюк мав також і першим директором ТОВ «Розвиток нерухомості» Тарасом Пазаном, який у 2008 році виступав також співзасновником підприємства. А на останніх місцевих виборах Пазан був кандидатом в депутати ЛМР від партії «Україна Соборна». В анкеті кандидата, місцем праці він вказував ТОВ ІЮК «Правосвіт», яке засновано Гірняком та Гуменюком.