Суд визнав законною оренду кінотеатру «Дзвін», яку лобіювали депутати «свободівці»

31 Грудня 2013

Чиновники львівської мерії не мають права оскаржувати ухвали депутатів міської ради. Зокрема, не мають права робити це працівники управління культури. В тексті постанови Галицького районного суду написано: «…оскаржень рішень Львівської міської ради управлінням культури не передбачено». На підставі цього суд відхилив скаргу Управління культури Львівської міської ради і визнав законною ухвалу ЛМР від 18 липня 2013 року «Про надання в оренду нежитлових приміщень цілісного майнового комплексу на вул. Шептицьких, 45».

Нагадаємо, влітку довкола передачі кінотеатру «Дзвін» в оренду ТОВ «Дзвін і К» точились бурхливі баталії. Депутати від ВО «Свобода», які лобіювали це питання, заявляли, що приміщення необхідно віддати приватному підприємств, яке буде вкладати в нього кошти і збереже його, а крім того, 300 кв.м з майже 800 кв. м приміщення кінотеатру, буде надано для створення музею Степана Бандери.

Міський голова виступав проти винесення ухвали на розгляд сесії, аргументуючи це тим, що під виглядом передачі кінотеатру в оренду згодом може відбутися його приватизація шляхом викупу, що суттєво зменшить прибуток міського бюджету. Ще більш принципову позицію виклала у своєму листі до депутатів Ірина Подоляк, начальник управління культури, яка заявила, що вважає недоцільним створення музею Бандери, оскільки, це буде глорифікація вождя, що притаманно так званим країнам третього світу, і прикладом є мавзолей Леніну.

Незважаючи на різку критику з боку чиновників, депутати проголосували за ухвалу і приміщення кінотеатру «Дзвін» віддали в оренду ТОВ «Дзвін і К».

Головна претензія до депутатів стосувалась того, що приміщення будуть орендувати не на конкурсній основі. Юристи управління культури вважають, що не провівши конкурс на право оренди майнового комплексу, депутати порушили свою ж ухвалу № 897 «Про врегулювання питань оренди майна територіальної громади м.Львова», якою чітко врегульовано, хто має право на оренду комунального майна без конкурсу, а хто повинен виборювати його в конкурсі на комерційних засадах.

Згідно з ухвалою, право на позаконкурсну оренду мають заклади культури та мистецтва. Але під це визначення, за твердженням юристів мерії, ТОВ «Дзвін і К» не підпадає, оскільки серед кодів його економічної діяльності відсутні такі, які дали б йому право називатися підприємством у сфері культури та мистецтва.

Всі ці аргументи не було спростовані під час засідання, але суддя Юрківа О.Р. вважає, що депутати праві, просто тому, що чиновники їм підзвітні.