Син регіонала побудує на Львівщині чотири вітроелектростанції

Ігор Янковський збудує Ільницьку, Вовчанську, Карпатську та Смеречанську ВЕС на Львівщині. Про це повідомляє Родіон Мельник у виданні “Ділова столиця”.

Як повідомляє газета, компанії Ільницького у 2013 році розпочали реалізацію проектів у сфері вітроелектроенергетики, зокрема щодо будівництва Ільницької, Вовчанської та Карпатської вітроелектростанцій. Їх загальна потужність складе 100 МВт. Окрім того, в орбіту Ігоря Янковського входить Смеречанська ВЕС, яка в жовтні цього року отримала в оренду 52 га землі у Львівській області під вітроелектростанцію потужністю 33 МВт. Загальна вартість інвестицій оцінюється в $100 млн.

Товариства з обмеженою відповідальністю “Смеречанська ВЕС”, “Карпатська ВЕС”, “Ільницька ВЕС” та “Вовчанська ВЕС” було зареєстровано протягом 2011-2012 років. Ігор Янковський був співвласником трьох компаній, окрім “Смеречанської ВЕС”, однак тепер всі фірми перереєстрували на кіпрський офшор “Плотсан холдінгс лімітед”.

Зокрема, у найстарішій ТОВ “Карпатська ВЕС” 100% статутного капіталу належить “Плотсан холдінгс лімітед”. Натомість у трьох інших товариствах “Плотсан холдінгс лімітед” має 99,99%, “Карпатська ВЕС” – 0,01%.

Ігор Янковський є сином Миколи Янковського, який у 2010 році продав хімічний концерн “Стірол” Дмитру Фірташу. Микола Янковський був народним депутатом із 1998 по 2012 рік. В останніх парламентських виборах відмовився брати участь, хоча, за словами самого бізнесмена, президент особисто пропонував йому зайняти 10-те місце у списку Партії регіонів.

Як повідомляє Forbes, у 2012-му на благодійному аукціоні колишньої першої леді Франції Карли Бруні-Саркозі Янковський придбав бочку вина за $350 000. У тому ж році його син Ігор, за даними New York Times, заплатив $22 мільйони за таунхаус на Манхеттені. Посідає 32-гу позицію у рейтингу 100 найбагатших людей України за версією Forbes зі статками у $308 млн. Після продажу концерну “Стирол” родина екс-депутата Миколи Янковського інвестує в портовий бізнес.