Чуркін подав до суду на своє ж підприємство, бо директор втратив 116 мільйонів на тролейбусах

26 Листопада 2013

Корпорація «Євротрак Технолоджіс Лімітед» звинуватила ТОВ «Львівські автобусні заводи», в особі директора підприємства в тому, що він підписав угоду, через яку підприємство не заробило 116 млн грн. При цьому корпорація є власником 25% товариства.

З матеріалів справи випливає, що 23 листопада 2010 року ТОВ «Львівські автобусні заводи» уклало угоду з Комунальним комерційним підприємством Донецької міської ради «Донелектроавтотранс» про закупівлю двох видів тролейбусів: ЛАЗ Е301 та ЛАЗ Е1 83, за ціною 4,5 млн грн та 2,2 млн грн відповідно. Вартість угоди становила 349,1 млн грн за 128 тролейбусів.

17 лютого 2012 року виконуючий обов’язки директора товариства Михайлівський З.В. підписав додаткову угоду №7, якою було зменшено кількість тролейбусів, які мали поставити в Донецьк до 90 штук, відтак, вартість угоди зменшилась на 116,6 млн грн.

Саме цю додаткову угоду оскаржувало «Євротрак Технолоджіс Лімітед» у суді. Юристи корпорації вважають, що вона суперечить статутній меті діяльності товариства – одержанню прибутку. А в.о. директора перевищив повноваження – підписав угоду без погодження зборів учасників товариства і завдав збитків підприємству.

Суддя Господарського суду міста Києва вважає, що на момент укладання угоди в.о. генерального директора мав достатній обсяг повноважень, а факт перевищення повноважень не може бути підставою для визнання даної додаткової угоди недійсною. Крім того суд вирішив, що позивачем, тобто корпорацією, не надано доказів того, що внаслідок укладення додаткової угоди товариство було позбавлено прибутку. Тому відмовив у позові. 13 листопада 2013 року Київський апеляційний господарський суд залишив в силі рішення Господарського суду.

Цікаво також, що у Донецьку були незадоволені якістю львівських тролейбусів. Міський голова Олександр Лук’янченко ще у вересні 2012 року вимагав усунути цілий ряд технічних недоробок. Журналіст Тетяна Чорновол в своєму блозі також пише, що угода між львівським та донецьким підприємством була укладена з суттєвим та немотивованим завищенням ціни на транспортні засоби.

Засновниками ТОВ «Львівські автобусні заводи» за даними Єдиного державного реєстру є: акціонерна корпорація «Мерибені енерджі корп» (Канада) – 24%, компанія «Артіваль лімітед» (Нова Зеландія) – 25%, корпорація «Євротрак Технолоджіс лімітед» (Канада) – 25%, приватна компанія “Сіті транспорт Констракшн Інвестмент ЛТД» (Великобританія) – 25% та Ігор Чуркін – 1%.