Військторг Свідерський продав сам собі ще й магазин на Стрийській. Прокуратура знову програла

22 Листопада 2013

Господарський суд Львівської області відмовив у задоволенні позову заступника прокурора Центрального регіону України з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері до ТОВ “Дует-СК” про визнання недійсним договору купівлі-продажу магазину по вулиці Стрийській, 36 у місті Львові. Про це повідомляється в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Філія Управління торгівлі Західного оперативного командування Концерну “Військторгсервіс” продала магазин на Стрийській, 36 площею 39 кв. м у 2009 році. Сума продажу у рішенні не повідомляється.

Прокуратура звернулася до суду, бо від імені філії Управління Західного оперативного командування Концерну “Військторгсервіс” договір купівлі-продажу укладено особою (начальником філії Григорієм Свідерським), яка не мала на момент вчинення правочину достатньої цивільної дієздатності. Прокурор також зазначив, що строк дії дозволу на продаж, який був даний у 2004 році, становить лише один рік, що передбачено постановою Кабіміну №803 від 06.06.2007 р. “Про затвердження Порядку відчуження об’єктів державної власності”. Крім того, договір було укладено без відповідного погодження Фонду держмайна України.

Однак суддя не погодився з першими двома доводами. Дозвіл на відчуження було дано начальником Головного управління торгівлі Тилу Міністерства оборони України у 2004 році, чия довіреність була скасована у 2005 році. Однак припинення представництва за довіреністю не має своїм наслідком припинення виданих на її виконання дозволів. Що стосується строку чинності дозволу, то прокурор посилається на нормативно-правовий акт, який було прийнято після видачі дозволу на відчуження.

Натомість суддя погодився із тим, що відсутність погодження фонду держмайна є підставою для визнання такого договору недійсним. Разом з тим прокуратура пропустила строк позовної давності і, на думку суду, не навела жодних причин поважності його пропуску, тому у задоволенні позову відмовлено.

Власниками ТОВ “Дует-СК” є Іван Крвавич та Григорій Свідерський.

Як повідомляли “Н.Г. Львів”, є ще два приміщення, які Григорій Свідерський продав фірмі, де є співвласником. Одне в Самборі, друге — в Бродах. Обидва об’єкта прокуратурі не вдалося повернути.

У справі самбірського приміщення Господарський суд Львівської області хотів визнати договір купівлі-продажу недійсним, однак також було пропущено строк позовної давності, на думку суду, без поважних причин. Натомість у випадку з нерухомістю в Бродах колегія суддів вирішила, що прокуратура не може посилатися на відсутність погодження Фонду держмайна, оскільки дозвіл на відчуження був наданий у 2004 році, а відповідні погодження почали вимагати згідно з порядком, який був затверджений Кабміном значно пізніше, у 2007 році.