Співвласником приватної ритуальної контори є патологоанатом відповідальний за боротьбу з корупцією

19 Листопада 2013

Відповідальний за гарячу лінію «Стоп корупція» у Львівському обласному патологоанатомічному бюро є лікар-патологоанатом Мирослав Тичківській. Одночасно він є співвласником приватного підприємства «Танатос», що надає ритуальні послуги і розташовано за тією ж адресою, що і бюро – Пекарська, 52. Співпадає також і телефон підприємства і канцелярії Львівського обласного моргу – (032) 276-24-69.

Журналісти сайту «Гал-Інфо» звинуватили Львівський обласний морг у корупційній схемі, де родичам померлих доводиться платити за послуги, що мають надаватися безкоштовно. Видання стверджує, що завдяки «зручному» розташуванню похоронного бюро «Танатос» вони мають фактично монополію на ринку ритуальних послуг і це дозволяє підприємству безконтрольно завищувати ціни на послуги. За підрахунками журналістів вартість поховання через цю приватну фірму становить близько 7 тис. грн. А заробіток підприємства сягає понад 500 тис. грн на місяць.

Як з’ясували «Н.Г. Львів» в інших ритуальних конторах вартість поховання в середньому становить 2-3 тис. грн. Таку суму назвав нам Василь Глова, директор львівського комунального підприємства “Виробничо-реставраційний комбінат обрядових послуг». Щоправда в цю ціну не входять послуги з підготовки тіла покійного до поховання або кремації – послуги перукаря, косметолога, бальзамування. А також утримання тіл померлих у холодильній камері.

Дані послуги, згідно з постановою Кабміну № 1138 «Про затвердження переліку платних послуг, які надаються в державних закладах охорони здоров’я та вищих медичних закладах», справді надаються платно. Проте, утримання тіл в патолого-анатомічному бюро оплачується лише, якщо термін більший ніж три дні.

Натомість, Львівське обласне патологоанатомічне бюро не надає жодних платних послуг. Як розповів «Н.Г. Львів» начальник бюро Борис Рібун, в морзі не утримують тіла понад три дні. Якщо виникає така потреба, то це проблема, виключно, родини.

Ймовірно саме тут і приходить на допомогу ПП «Танатос», яке має право надавати платні послуги і орендує поруч два приміщення загальною площею 239 кв.м. За них платить 2700 грн на місяць. Половина цих коштів йде в дохід Львівського національного медичного університету, половина Фонду держмайна, який є власником приміщень, а університет – балансоутримувачем. Як повідомили «Н.Г.Львів» у бухгалтерії університету заборгованості по сплаті оренди немає.