Львівські залізничники позичили 170 мільйонів у Януковича і нібито-Клименка

01 Листопада 2013

ДТГО «Львівська залізниця» 25 жовтня за результатами тендеру уклала угоди з банками на отримання кредитів на загальну суму 170 млн грн. Про це повідомляють “Наші гроші” з посиланням на «Вісник державних закупівель».

Кредитні лінії відкривають строком на один рік для поповнення обігових коштів підприємства.

З цієї суми 120 млн грн. під 17% річних залізниця позичає у ПАТ «Всеукраїнський Банк Розвитку» Олександра Януковича. Цього року «ВБР» уже надав кредити регіональним залізницям та іншим держпідприємствам на суму близько 866 млн грн.

Решту 50 млн грн. кредиту надасть ПАТ «Банк «Юнісон», відсоткова ставка складе 18%. Нагадаємо, у вересні «Львівська залізниця» вже брала у цього банку три кредити, загальна сума також склала 50 млн грн.

«Юнісон» було створено півроку тому. Офіційно його акціонерами є кіпрські компанії «IDP capital ltd» і «MCHL finance ltd», які в свою чергу належать ліхтенштейнським трастам «IDP foundation» та «All Beteiligungs Stiftung». Кінцевих власників цих трастів у банку не розкривають, посилаючись на те, що учасниками ліхтенштейнських трастів є більше десяти осіб, кожна з яких володіє часткою менше 10% і ці учасники не пов’язані між собою відносинами контролю.

За даними «Форбсу», банк «Юнісон» входить у групу Антона Клименка, брата міністра доходів і зборів Олександра Клименка. Антон Клименко заявив, що не має стосунку до цього банку. Разом з тим, раніше Антон Клименко очолював компанію «Юнісон Груп», яка володіла страховою компанією «Юнісон-гарант». Нині страхову фірму переоформлено на «IDP Guaranty Ltd», чия назва схожа на вищевказаного акціонера банку «Юнісон».

Жоден інший банк на тендер не подавався.

Згідно з даними «Вісника держзакупівель», у 2013 році регіональні залізниці взяли кредити на 5,98 млрд грн.