Художникам України не вдалось «відбити» у «Галнафтогазу» ділянку в центрі міста

08 Жовтня 2013

Національній спілці художників України не вдалось оскаржити право власності ТОВ «Центр розвитку нерухомості» на земельну ділянку на вулиці Міцкевича, 9. Господарський суд Львівської області 2 жовтня 2013 року відхилив позов Спілки і не підтримав їх вимогу про скасування державного акту на право власності, яким володіє це товариство з обмеженою відповідальністю.

До суду представники Національної спілки художників звернулись через те, що у 2011 році, вони «…не змогли скористатись правом на отримання земельної ділянки за даною адресою для обслуговування належної Спілці нерухомості, оскільки така земельна ділянка  перебувала та перебуває у власності ТзОВ «Центр розвитку нерухомості». Але в період з 19 квітня по 3 червня  2011 року Спілка була власником нерухомого майна за адресою: м. Львів, пл. Міцкевича,9. Це право власності ґрунтується на підставі наказу Фонду Держмайна від 2004 року, яким майно колишнього Художнього фонду УРСР передано у власність Національної спілки.

На жаль, в матеріалах судового рішення відсутнє пояснення власником чого була Спілка, адже, станом на зазначений період, за даної адресою не існує жодних будівель. Будинок, довкола якого було багато дискусій, розібрали у 1999 році. Проте це не завадило Спілці 3 червня 2011 року укласти договір купівлі-продажу з Ростиславом Оленчиним і відчужити приміщення та фундамент. На той момент Оленчин був директор ТОВ «Львівський художньо-виробничий комбінат», яке до 2007 року називалось Підприємство Львівської обласної організації Національної спілки художників України «Львівський художньо-виробничий комбінат». Цікаво також, що наказ Фонду держмайна було скасовано рішенням Київського господарського суду в липня 2008 року.

Львівський суд вирішив, що право власності Спілки на земельну ділянку площею 0,1090 га жодним чином не порушено, оскільки на момент звернення  до суду вона не була власником майна на даній ділянці, адже самого майна не існує.

ТОВ «Центр розвитку нерухомості» входить до групи компаній Віталія Антонова «Універсальна інвестиційна група», найбільш відомою з яких є «Концерн Галнафтогаз».