- NGL.media - https://ngl.media -

Міська рада не хоче заробляти: по 10 тисяч гривень з кожної різдвяної ятки збере приватна фірма

16.09.2013 @ 08:45 в Новини

Рішення Львівського виконавчого комітету про визначення ТОВ «Львівські ярмарки» організатором проведення вже традиційного для міста Різдвяного ярмарку викликало обурення присутніх на виконкомі 13 вересня 2013 року депутатів міської ради. Як повідомляє IA ZIK, [1] депутат Володимир Гірняк заявив, що дане рішення є незаконним, воно суперечить чинній ухвалі [2]ЛМР і через нього місто втрачає кошти, які могло б отримувати за оренду тимчасових споруд.

Різдвяний ярмарок буде проводитися у Львові вже п’ятий рік поспіль. Перший раз цей захід пройшов у 2009 році. Вже тоді львівські медіа писали  про те, що захід фактично відбувається «поза законом» – підприємство організатор має лише дозвіл міськвиконкому на проведення акції. Натомість обов’язкові в таких випадках договори на оренду землі чи елементів благоустрою, які повинна затверджувати міська рада, відсутні. Вже в перший рік проведення ярмарку звучали питання про те, хто ж заробляє на потягу львів’ян та туристів до різдвяних сувенірів. Газета «Львівська пошта» повідомляла [3], що оренда одного торгового місця коштує 7,5 тис. грн, але кошти ці йдуть не в міський бюджет, а в бюджет організатора заходу – ТОВ «Львівські ярмарки».

Наступного року журналісти цього ж медіа стверджували [4], що ситуація зі способом організації ярмарку не змінилась – рішення виконкому про визначення організатора і жодних дозволів на оренду. Змінилась лише ціна – у 2010 році з одного торгового місця «Львівські ярмарки» збирали вже по 10 тис. грн. Як пояснювала тоді Ірина Кулинич, директор департаменту економічної політики Львівської міської ради, оплата зумовлена «інвестиційними затратами організаторів». А місто не отримує нічого, оскільки «…не витратило жодної копійки на облаштування ярмарку». На думку Кулинич, головним було не заробляння грошей, а створення святкового настрою і підтримка владою малого та середнього бізнесу, який під час свят зможе отримати додаткові прибутки.

Виглядає на те, що цього року львівська мерія також буде виключно створювати святковий настрій та підтримувати бізнес. Рішення виконкому, за твердженням Гелени Пайонкевич, начальника міського юридичного управління, повністю узгоджується із законом “Про місцеве самоврядування в Україні”, де зазначено, що організація міських ярмарок належить до повноважень міського виконавчого комітету.

Тому вже 12 грудня варто очікувати ряди дерев’яних будиночків, які постануть на площі Ринок та проспекті Свободи. Орендодавцем виступить те саме ТОВ «Львівські ярмарки».  Засновниками підприємства є Ігор Фіняк, Віктор Олянишен та Роман Кедик.  Останній також є співвласником ТОВ «НВФ «Відкриті комп’ютерні системи (ВІКОС)», підприємства, яке 7 років поспіль встановлювало ковзанку на площі Ринок. Ще кілька років тому серед співзасновників цього підприємства значились Олександр Веремеєнко, бізнес партнер народного депутата від ВО «Свобода» Ігоря Кривецького та Ольга Філатова-Кривецька, дружина нардепа.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2013/09/16/deputaty-hochut-zbyraty-orendu-z-torhovtsiv-rizdvyanoho-yarmarku-a-v-meriji-vvazhayut-tse-pryvatnoyu-prerohatyvoyu/

URLs in this post:

[1] IA ZIK,: http://zik.ua/ua/news/2013/09/13/429183

[2] ухвалі : http://www8.city-adm.lviv.ua/inteam/uhvaly.nsf/(SearchForWeb)/5B5378358642986EC2257BAA002B04C8?OpenDocument

[3] повідомляла: http://www.lvivpost.net/lvivnews/n/6549

[4] стверджували: http://www.lvivpost.net/suspilstvo/n/8966

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.