Власники “Вежі крамарів” добилися визнання права власності на тимчасову будівлю, площу якої збільшили самовільно

10 Липня 2013
Шпитальна, 2 (фото google)

Шпитальна, 2 (фото google)

Господарський суд Львівської області вирішив визнати за ТОВ “Бінп Лтд” право власності на нерухоме майно – будівлю торгівельного павільйону загальною площею 296,5 кв. м. у Львові по вулиці Шпитальна, 2. Про це повідомляється в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Як повідомляли “Наші гроші. Львів”, у квітні цього року Львівська міська рада у Вищому господарському суді України оскаржила рішення, згідно з яким ТОВ “Бінп Лтд” мало отримати свідоцтво про право власності на цей тимчасовий павільйон. Справу направили на повторний розгляд до Господарського суду Львівської області.

У судових рішеннях вказано, що у 2006 році “Бінп Лтд” отримало в оренду земельну ділянку загальною площею 0,0183 га на Шпитальній, 2. Через два роки товариство отримало дозвіл на проектування та розміщення на орендованій ділянці тимчасового збірно-розбірного павільйону (закладу громадського харчування) загальною площею 93,50 кв. м. Проте, в процесі проведення будівельних робіт, самовільно збільшило площу павільйону до 296,5 кв.м.

У 2010 році фірма звернулася до відділу приватизації Галицької районної адміністрації ЛМР із заявою про оформлення права власності на збудований заклад громадського харчування. Однак отримала відмову, тому що право власності на тимчасові збірно-розбірні павільйони не оформляється. Відтак “Бінп Лтд” звернулося до суду і виграло.

Місцевий господарський суд, з висновками якого погодився апеляційний господарський суд, виходив з того, що заклад харчування, який самочинно звело “Бінп Лтд”, збудований без порушення будівельних норм і правил та прав інших осіб.

Однак Вищий господарський суд постановив, що суд першої інстанції не розглянув усіх обставин справи, зокрема те, що “Бінп Лтд” здійснило самочинне будівництво на ділянці, яка не надавалася міськрадою для будівництва об’єкта нерухомості. Окрім того, у договорі оренди землі було зазначено, що будь-яке капітальне будівництво на цій ділянці забороняється. Утім 19 червня 2013 року, під час повторного розгляду справи у Господарському суді Львівської області товариство виграло.

Суд зазначив, що у 2011 році Львівська міська рада винесла ухвалу, якою продовжила термін дії договору оренди ділянки. Відтак землю надали під уже розбудоване нерухоме майно площею 296,5 кв. м, чим визнали право товариства на оспорюваний об’єкт нерухомості. У довогорі оренди був пункт про заборону самовільної забудови. Але землю надали вже після збільшення площі приміщення, тому це не може поширюватись на обставини, що виникли до моменту набрання чинності договору.

Власниками ТОВ “Бінп Лтд” є Надія Тарасевич та Богдан Дзядик. Вони також є власниками ТОВ “Княжий келих”, яке володіє рестораном “Вежа крамарів” у центрі Львові на проспекті Свободи.