- NGL.media - https://ngl.media -

Я не я, і кнайпа не моя

13.06.2013 @ 09:53 в Розслідування

llllllll [1]

Наші гроші. Львів” знайшли у Львові депутата, який страждає амнезією. Можна було б йому лише поспівчувати, якби амнезія певним чином не торкалася зведення новобуду на пам’ятці архітектури XVI століття.

Ймовірно, явище часткової амнезії у депутата Львівської міськради від “Фронту змін” Андрія Якиміва виникло на фоні скандалу [2] навколо ресторану в музеї “Арсенал”. Спочатку частину музею віддали під ресторан, а згодом — почали зводити вежу. Вежа вкрай необхідна – без неї в ресторані проблема з вентиляцією. Дарма, що не знають точно, як та вежа виглядала, кладка не характерна для вежі… Зрештою, на одній атракції стародавніх мурів далеко не заїдеш – без вентиляції ресторану ніяк. Крім того, все в рамках чинного законодавства – всі роботи погоджено в столиці. Ба більше, навіть міжнародні експерти визнали [3], що все гаразд.

Скандал може б так і залишився, на жаль, звичним для Львова пам’яткоохоронним скандалом, якби не професійна “солідарність” депутатів міської ради. Андрію Мочарському, депутату від малочисельної в Ратуші Партії Регіонів, напевно, набридло, що лише “біло-блакитні” є уособлення зла, і він впевнено заявив [4], що до кнайп “Арсенал” та “IlCastello” в музеї мають відношення депутати від “Фронту змін” – Степан Кубів та Андрій Якимів. Обидва відразу ж це заперечили. “Хай покаже документи, які підтверджують моє відношення до цього закладу”, – сказав тоді Якимів.

І справді, документів таких Мочарський не покаже. Якщо глянути на власників кнайпи — то прямого зв’язку з депутатом від “Фронту змін” не помітно. ТОВ “Галицька кнайпа” – фірма лише з дворічним досвідом. Власниками є дві жінки — 54-річна Галина Панас та 36-річна Олена Романюк. Не депутати, не зірки естради, не директори державних підприємств. Люди непублічні.

Помічниця і дружина депутата Ірина

Вони є власницями ще двох компаній — ПП “Львівська гільдія” та ПП “Львівські традиції”. В усіх випадках солідні “статутники” – по кілька мільйонів гривень. Але нас змусив сумніватися у чесності депутата дивний факт – всі ці фірми зареєстровані у Львові на вулиці Насипній, 1/5. За цією ж адресою прописаний ще один депутат міськради від “Фронту змін” Ростислав Будинський [5]. Ми поглянули на оточення депутатів прискіпливіше.

Прізвище Романюк ми побачили на сайті міськради [6]. Одним з помічників депутата Якиміва вказана Романюк Ірина Василівна. Яка одночасно є його дружиною і сестрою Олени Василівни Романюк, співвласниці “Галицької кнайпи”.

Утім “сімейний” зв’язок залишив Андрія Якиміва непохитним. У коментарі “Нашим грошам. Львів” він далі заявляв про свою непричетність. “Я не маю жодного відношення до цього проекту, – сказав він. – У кнайпу інколи захожу – випити кави, поспілкуватися з родичами. Але до бізнесу сестри своєї дружини я не має жодного стосунку і не допомагаю їй в бізнесі”.

Ми вважаємо, що брехня – це будь-яке висловлювання, що не відповідає реальності. І якось так виходить, що слова Андрія Якиміва реальності не відповідають. При реєстрації доменів сайтів ресторанів чомусь вказаний мобільний телефон депутата та його електронна пошта.

 

 

who is yakumiv gotove [7]

Андрій Якимів також створив групу у соціальній мережі Facebook “Ресторан IlCastello”. До речі, ми спитали його про неї, але депутат запевнив, що він всього лише “лайкнув” сторінку, але аж ніяк не створював її.

арсенал група якимів [8]

У світлі всіх цих заяв дуже дивним виглядає коментар Якиміва в газеті “Високий замок”, де він вперше визнав, що має стосунок до проекту як співзасновник благодійного фонду “Зміни майбутнього”. Він розповів [9], що Фонд хоче презентувати перший в Україні інтерактивний музей зброї в “Арсеналі” і цей проект триває вже не перший рік, обговорений на всіх рівнях, у тому числі були проведені громадські слухання. “Якщо тепер міські чиновники говорять, що нічого не знають про цей проект, то це, м’яко кажучи, спекуляція”, – обурився він.

У коментарі “Н.Г. Львів”, він заявив, що це аж ніяк не є підтвердженням того, що він має стосунок до ресторану. А, головне, коментар, стверджує Якимів, було взято “півроку чи рік тому”. Автор тексту, журналіст Юлія Ліщенко, була щиро подивована такими датами і запевнила нас в актуальності коментаря.

Згаданий Мочарським Степан Кубів, тепер вже депутат Верховної Ради, не задоволений тим, що його пов’язують з ресторанним бізнесом на міських мурах. Що більш, він воліє розповідати про діяльність лише одного свого дітища Мистецького фонду імені Короля Данила, а не про “Зміни майбутнього”. Але в останньому він також є співзасновником, разом із ще одним колегою народним депутатом Михайлом Хмілем.

Кубів пригадав, що Андрій Якимів озвучував ідею створення інтерактивного музею в Арсеналі, але це було давно. “Це не є рішенням Фонду, – заявив Кубів в коментарі “Н.Г.Львів”. – Мого голосу там немає. Однозначно, Якимів не мав права приймати рішення від імені засновників”. А щодо бізнесової діяльності однопартійців, то, за словами Кубіва, він нею не цікавиться. Щоправда, про існування ресторану та про добудову вежі він знає і оцінює це позитивно: “Те, що вони зробили, це необхідно для підтримки пам’ятки. Там вкладені великі кошти”.

P.S. Що буде з коштами – тепер невідомо. 12 червня прес-служба Львівської міської ради повідомила [10], що всі роботи в музеї “Арсенал” призупинено на вимогу Міністерства культури України.

Олександра Губицька, Наталя Онисько


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2013/06/13/ya-ne-ya-i-knajpa-ne-moya/

URLs in this post:

[1] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2013/06/llllllll.png

[2] скандалу: http://ratusha.lviv.ua/index.php?dn=news&to=art&id=2755

[3] визнали: http://lp.edu.ua/node/4395

[4] заявив: http://zaxid.net/home/showSingleNews.do?yakimiv_pro_prichetnist_do_restoranu_v_arsenali_tse_fantaziyi&objectId=1278270

[5] Ростислав Будинський: http://lvivrada.gov.ua/deputaty/14586-budynskyj-rostyslav-zenovijovych

[6] міськради: http://www.lvivrada.gov.ua/deputaty/14503-jakymiv-andrij-igorovych

[7] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2013/06/who-is-yakumiv-gotove.png

[8] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2013/06/арсенал-група-якимів.png

[9] розповів: http://www.wz.lviv.ua/ukraine/123034

[10] повідомила: http://city-adm.lviv.ua/portal-news/culture/architecture-and-historic-heritage/211847-a-sadovyi-treba-vertaty-dlia-orhaniv-mistsevoho-samovriaduvannia-pravo-priamoho-vplyvu-na-problemni-pytannia-zberezhennia-pam-iatok

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.