Прокуратура повернула Дрогобицькій мерії парк культури, який вона два роки тому радісно віддала в оренду «потужній львівській фірмі»

21 Травня 2013

Господарський суд Львівської області зобов’язав дрогобицьке приватне підприємство «НАТБУД» демонтувати об’єкти самочинного будівництва на території міського Парку культури та відпочинку та повернути у власність міста самовільно зайняті земельні ділянки.

Згідно з рішенням суду від 13 травня 2013 року, підприємство має знести два самочинно побудовані об’єкти незавершеного будівництва: площею 180 та 280 кв.м. на території парку. І повернути місту самовільно зайняту ділянку, привівши її у первинний стан. Прес-служба прокуратури Львівської області повідомляє, що ще в січні 2013 року Міжрайонна прокуратура з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері виявила факт самовільного будівництва на території особливо цінних земель Дрогобицької міської ради.

Цікаво, що 18 липня 2011 року Дрогобицька міська рада передала міський парк в оренду ПП «НАТБУД». Підприємство стало переможцем міського конкурсу, в якому, крім нього брало участь львівське ПП «Право. Консалтинг. Інжиніринг». Перед проведенням конкурсу, місто через суд забрало парк у попередніх орендарів ТОВ «Галицький Гай». Тоді Олександр Коростельов, перший заступник міського голови Дрогобича повідомив, що міський бюджет буде отримувати щомісяця 8 тис. грн. орендної плати. Орендар зобов’язувався не лише облагородити парк, але й побудувати невеликий сучасний кінотеатр, спортивний майданчик, літню естраду, фонтан та атракціони.

В інтерв’ю місцевій пресі тодішній директор підприємства Богдан Хамандяк заявляв, що в парк планують вкласти 10-12 млн.грн. Свої зобов’язання інвестор не виконав. Як розповів «Н.Г.Львів» Ростислав Росоха, начальник Дрогобицького міського управління комунальних ресурсів «незаконність будівництва» пояснюється тим, що через недобросовісні дії директора підприємства, проект не погодили в Державному управлінні екології та природних ресурсів Львівської області.

Формулювання суду про «первинний стан» не викликає захоплення у місцевих чиновників. Офіційно, чиновники підтримують подання прокуратури, але в приватних розмовах нарікають, що черг з інвесторів не стоїть, а коштів міського бюджету бракує. Крім того, як свідчать статті місцевої преси, «первинний стан» парку аж ніяк не захоплює. «Інвестор не виконав всіх зобов’язань, але хоча б прибирає у парку, бо  раніше взагалі не можна було зайти», — каже Росоха.

Місто явно не готове утримувати парк, адже навіть ліквідувало комунальне підприємство «Дрогобицький міський парк культури та відпочинку». І радісно віддало в оренду парк тому, хто перший прийшов чи більше заплатив. Коли два роки два роки тому з «НАТБУДом» заключали угоду, перший заступник мера представляв фірму як «… зареєстроване в Дрогобичі підприємство, за яким стоїть потужна львівська фірма».

Засновником  ПП «НАТБУТ» є львів’янин Роман Михайлів. Йому також належать кілька підприємств, що своїм видом економічною діяльності зазначають ремонт автомобільного транспорту або гуртову та роздрібну торгівлю. Серед них і ПП «ЗАХІД-КЛАС». Михайлів також є співвласником футбольного клубу «Галичина» разом з львівськими бізнесменами Володимиром Шведом та Романом Дошаком.

Володимир Швед відомий у Львові, насамперед, завдяки незаконному будівництву ряду котеджів на території парку «Знесіння». До їх будівництва було причетне ТОВ «ЗахідАвтоЦентр», засновником якого є його мати Марія Швед. Крім того ця фірма провела ряд майнових афер. Брало в оренду ділянки для обслуговування МАФів, будувало там торгові павільйони і продавало їх різним підприємцям, які вже вимагали їх передати у власність через суд. Серед цих підприємців часто виникала назва «ЗАХІД-КЛАС». Зрештою, в Єдиному державному реєстрі судових є справи, де вже саме «ЗАХІД – КЛАС» замість легких конструкцій МАФів, встановлювало капітальні споруди і вимагало узаконити їх через суд.