- NGL.media - https://ngl.media -

Прокуратурі не вдалось захистити мешканців Бібрки від навали сміття при дорозі

16.05.2013 @ 08:30 в Новини

Сміттєзвалище у Бібрці буде продовжувати розростатися і за це ніхто не буде нести відповідальності. Адже лише за 2,3 тисячі гривень можна скидати сміття попри дорогу.

Такий висновок можна зробити з рішення [1] Господарського суду Львівської області у справі за позовом прокурора Перемишлянського району до КП «Бібрський комунальник» та Бібрської міської ради. Під час засідання, що відбулось 29 квітня 2013 року, прокуратура вимагала стягнути з комунального підприємства та міської ради 70,5  тисяч гривень штрафу за порушення вимог природоохоронного законодавства. А саме за те, що підприємство «Бібрський комунальник», несанкціоновано займалось вивозом твердих побутових відходів протягом 2009-2011 років – у нього були відсутні були дозволи та ліміти на вивіз сміття. За цей час було вивезено сміття об’ємом 783 м.куб, що призвело до засмічення земельної ділянки на території сміттєзвалища площею 5 тис. кв. м. Міська рада Бібрки мала б нести відповідальність за те, що не дбала про рекультивацію, не здійснювала моніторингу впливу полігону на навколишнє середовище. Серед порушень також вільний доступ на сміттєзвалище.

Ще одна вимога – стягнути з відповідачів 2, 3 тис. грн. за те, що сміття викидають просто при в’їзді на територію сміттєзвалище. За твердженням прокуратури вздовж дороги зафіксовано несанкціоноване місце складування відходів площею 170 м.кв. об’ємом 50 м.куб. Цю претензію комунальне підприємство визнало і,  за рішенням суду, з нього буде стягнена ця сума. При цьому 50% буде перераховано до спеціального фонду бюджету Бібрки (згідно чинного законодавства і класифікації доходів бюджету).

А от щодо 70 тисяч, то тут позивачем не доведено незаконність дій КП «Бібрським комунальником», адже воно працювало на підставі угод з міською радою, а дослівно: «…збирання побутових відходів уповноваженою органом місцевого самоврядування юридичною особою та їх вивезення на спеціально визначену цим органом земельну ділянку – не може вважатися засміченням цієї земельної ділянки, оскільки такі дії безпосереднього санкціоновані органом місцевого самоврядування в межах його законних повноважень».

Тобто мерія сама має право визначати, які дороги можна перетворювати на смітник. А коли хтось заплатить екологічних штраф, то ще й 50% в міський бюджет можна отримати.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2013/05/16/prokuraturi-ne-vdalos-zahystyty-meshkantsiv-bibrky-vid-navaly-smittya-pry-dorozi/

URLs in this post:

[1] рішення: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/31068727

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.