Голова фракції «Свобода» у Дрогобицькій міськраді двічі продав земельну ділянку, за яку так і не заплатив місту

09 Квітня 2013

Дрогобицькій міській раді у судовому порядку не вдалося розірвати договір іпотеки між колективним підприємством «Троянда» та Дрогобицькою філією ПрАТ «Укрінбанк». Господарський суд Львівської області своїм рішенням від 2 квітня 2013 року відмовив у задоволенні позову Дрогобицького міжрайонного прокурора в інтересах Дрогобицької міськради. Предметом застави у даному договорі є земельна ділянка площею 1,8 га в «ближньому центрі» міста, яку мерія продала п’ять років тому, але досі не отримала за неї всіх грошей.

Основним власником КП «Троянда» є Олег Хрущ, депутат Дрогобицької міської ради, голова фракції «Свобода». Статутний фонд підприємства становить 500 059 гривень. З них 500 тис. грн – доля Олега Хруща, а 59 гривень – внесок ще чотирьох засновників.

Колективне підприємство «Троянда» 30 жовтня 2008 року уклало з містом угоду про придбання земельної ділянки в Дрогобичі на вул. Тарнавського, 33, площею 1,8 га  за 2,2 млн грн. Підприємство заплатило 429 тис. грн, а решту суми – 1,8 млн грн – повинно було сплатити протягом року рівними платежами по 143 тис. грн щомісяця.

Проте умов договору підприємство не виконало. 4 листопада 2010 року мерія через суд звернулася з вимогою сплати заборгованості. Судові засідання відкладались досить довго і з різних причин, але 15 лютого 2011 року Господарський суд Львівської області виніс рішення про стягнення суми заборгованості і пені за протерміновані платежі. КП «Троянда», згідно з рішенням суду, повинно було заплатити в міській бюджет 1,07 млн грн.

За словами Олега Хруща, його підприємство має невелику заборгованість перед містом. У коментарі «Н.Г. Львів» він заявив, що сплачено дві третини від суми угоди. Точної суми заборгованості він не знає, оскільки цими справами займався не він, а директор.

Цікаво, що на момент, коли мерія звернулась до суду, ділянка вже фактично не належала КП «Троянда», оскільки була в заставі в «Укрінбанку». Іпотечний договір було укладено 20 жовтня 2010 року.  Сума кредиту, яку отримав Олег Хрущ під заставу ділянки, звичайно, комерційна таємниця. Але перед тим, як передати її в іпотеку, він її продав.

Точніше підписав угоду, що продасть. Ця оборудка була здійснена менше, ніж через місяць після укладання договору з містом. 21 листопада 2008 року КП «Троянда» укладало угоду з трускавецькою фірмою «ВІК» про те, що через рік укладуть основний договір купівлі-продажу земельної ділянки площею 1,8 га за адресою м. Дрогобич, вул. Тарнавського, 33. Сума угоди – 2,2 млн грн.

А 1 липня 2011 року «ВІК» подає до суду на КП «Троянда». У судовому засіданні встановлюють, що в якості оплати за об’єкт нерухомого майна, що є предметом попереднього договору від 21 листопада 2008 року, ТОВ «ВІК» перерахувало КП «Троянда» 2,93 млн грн, що підтверджується платіжними дорученнями. Відповідач також визнає претензії. Суд прийняв рішення на користь позивача.

У коментарі «Н.Г. Львів» Олег Хрущ, заявив, що він не знає ніякої трускавецької фірми. Проте, з її співвласником, Іваном Єдинаком він мав би  бути знайомий. Адже Іван Єдинак, який також є директором ТОВ “ВІК”,  у 2010 році був членом ВО “Свобода”.

Наразі законність іпотечного договору підтвердив суд. У рішенні йдеться про те, що банк законно прийняв заставу, оскільки у підприємства був наявний державний акт про власність. Щоправда, проти посадових осіб міської ради, які видали даний державний акт про власність за відсутності повного розрахунку, 31 травня 2012 року була порушена кримінальна справа за перевищення посадових обов’язків. Однак у рішенні господарського суду цей факт ніяк не відображений.