Все по гривні. Перший місяць

Міський голова Сколе з родичами зайнялися благодійністю. Здають комунальному підприємству майно в оренду по гривні в місяць. Коли “пацієнт” звикає, до договору оренди вносять зміни і ціни зростають до тисяч гривень. Звичайно, про тендери та конкурси тут і не чули.
02 Квітня 2013

дем туалетМіський голова Сколе з родичами зайнялися благодійністю. Здають комунальному підприємству майно в оренду по гривні в місяць. Коли “пацієнт” звикає, до договору оренди вносять зміни і ціни зростають до тисяч гривень. Звичайно, про тендери та конкурси тут і не чули.

До цього часу ми думали, що бути міським головою міста з кількома тисячами населення — не надто крута посада. Але помилялися. Виявляється, якщо правильно організувати роботу, то за рік-два твої родичі постачатимуть комунальним структурам пальне, техніку та нерухомість в оренду.

У лютому батько міського голови Сколе Богдан Москаль відсудив у місцевого комунального підприємства 178 тисяч гривень. Ні-ні, ми не засуджуємо! Чоловік повертає заборговані гроші, як може. Нас цікавить, як виник цей борг.

Судячи зі знайдених “Н.Г. Львів” судових рішень в Єдиному державному реєстрі, активна співпраця комунальників Сколе, і не лише з батьком, розпочалася у 2010 році. Тоді ж Володимир Москаль став міським головою. Приватний підприємець, а заодно і батько мера Богдан Москаль здавав в оренду КП “Сколівське житлово-комунальне господарство” сміттєві баки та транспортні засоби. Починалося усе зі символічної плати. Один смітник — 1 гривня в місяць. ЗІЛ-131 — теж одна гривня. Похвально!

Так тільки через кілька місяців оренда одного смітника коштувала вже не одну, а 62 гривні. ЗІЛ подорожчав до 1950 грн в місяць. Завдяки додаткам до договору оренди минулоріч той же ЗІЛ орендували за… 5950 грн в місяць. 12 лютого цього року Господарський суд Львівської області затвердив мирову угоду, згідно з якою комунальники погодилися не лише повернути 178,5 тис. грн боргу за ці послуги, а й 3,6 тис. грн судового збору. У листопаді 2012 року з комунального підприємства стягнули ще 97 тисяч. У рішенні Сколівського районного суду описано аналогічну схему оренди. Спочатку КАМАЗ по 1 гривні, потім — по 4950.

Мати міського голови Богданна Павлівна також здає в оренду комунальникам приміщення, за що вже відсудила 13 тис. грн боргу.

Фірма матері міського голови на тендері змагалася з батьком міського голови

Фірма матері міського голови на тендері змагалася з батьком міського голови

Однак бізнес із орендою — це ще не всі заробітки родини. Богданна Москаль також є співвласницею місцевого ТОВ “КІМ” з основним видом діяльності “роздібна торгівля пальним”.

Фірма виграла тендер на постачання бензину, дизпалива та масла тому ж КП «Сколівське житлово-комунальне господарство» на 375 тис. грн. 

Хоча “виграла” – це не те слово. На конкурсі жінка змагалася зі своїм чоловіком. 

Цю закупівлю міський голова Володимир Москаль прокоментував наступним чином: “Все відбувається законним, прозорим шляхом і контролюється відповідними службами”.

Так як все відбувалося, цитуємо, “законним” шляхом, ТОВ “КІМ” нині у суді намагається стягнути з комунальників ще 40 тис. грн. Наразі безуспішно. Суд зашилив позов без розгляду через неподання усіх документів.

І останнє — це свіже рішення суду від 26 березня. З нього та з сайту міськради ми дізнаємося, що міська рада Сколе продала батькові мера дві земельні ділянки.

рішення сколе

Однак Богдан Москаль не платив гроші вчасно, тому прокуратура забажала від нього відшкодування. Суд, щоправда, зменшив розмір пені за прострочення зобов’язання із 31 тисячі гривень до 2,5.

Вражає інше — міськрада так намагалася вгодити батькові свого керівника, що після прострочення виплати внесла зміни до договору купівлі-продажу. Так що термін оплати зріс з пяти місяців до восьми, і “прострочення” як рукою зняло. Але хіба шкода для батька міського голови 😉

Олександра Губицька