- NGL.media - https://ngl.media -

Універмаг у центрі міста, вартістю одинадцять мільйонів, суд зобов’язав продати за вісім

07.03.2013 @ 08:45 в Новини

фото:lviv.ridne.net

Господарський суд Львівської області зобов’язав міське Управління комунальної власності укласти договір купівлі-продажу на приміщення універмагу на Шевській, 1 у Львові. Приміщення площею 1850,4 м кв. приватизує Акціонерне товариство закритого типу «Львівський універмаг «На ринку» шляхом викупу за 7,8 млн гривень. З цієї суми експертна оцінка майна становить 6,5 млн гривень,  ПДВ – 1,3 млн гривень.

За даними Єдиного державного реєстру судових рішень таке рішення було ухвалено 21 січня 2013 року. Мерія подала апеляцію, але 27 лютого Львівський апеляційний господарський суд залишив його в силі. Юристи мерії обіцяють, що подаватимуть касаційну скаргу.

Активний протест міської влади і витрачання коштів на оплату судових зборів виглядає незрозумілим. Адже 30  червня 2011 року приміщення на Шевській, 1 площею 1850,4 кв.м чиновники внесли в «Перелік об’єктів комунальної власності м. Львова, що підлягають приватизації способом викупу». Викупити приміщення, згідно ухвали № 605 повинно було те саме Акціонерне товариство «Львівський універмаг «На ринку», яке було його орендарем.

Прокурор міста Львова опротестував ухвалу через те, що орендар не виконував своїх зобов’язань, а саме мав заборгованість з орендної плати  понад 570 тис. грн. Депутати міської ради 29 вересня того ж року прийняли ухвалу № 753, якою підтримали протест прокурора. Натомість мер Андрій Садовий наклав на неї вето. І заявив, що через дії депутатів місто втрачає кошти. Саме з цього часу вирішення питання приватизації універмагу переміщається в судові зали.

Господарський суд Львівської області 23 грудня 2011 року приймає рішення на користь АТЗТ «Львівський універмаг «На ринку». Він визнає ухвалу про протест прокурора недійсною і вимагає відновити включення об’єкту в список на приватизацію. Мерія подає апеляцію і програє.

21 січня 2013 року «Львівський універмаг «На ринку» подає ще один позов до Управління комунальної власності Департаменту економічної політики Львівської міської ради про  зобов’язання до укладення договору купівлі-продажу. Суд приймає рішення на користь підприємства. Мерія подає апеляцію, програє і от має намір знову оскаржувати рішення, хоча ще з кінця 2011-го прагнула віддати приміщення саме цій фірмі.

До 2008 року приміщення універмагу мало дві адреси: пл. Ринок, 32 та вул. Шевська, 1. Мало воно також двох власників Львівську міську раду та Львівську обласну раду, які, в свою чергу, заключили два договори оренди. Мерія – із ЗАТ «Торговий дім «Львів» (директор Юрій Локатир), а Львівська обласна рада – із АТЗТ «Львівський універмаг «На ринку» (директор Богдан Грабовий).

27 жовтня 2008 року Господарський суд міста Києва визнав право власності територіальної громади міста Львова в особі Львівської міської ради на цілісний майновий комплекс. А орендарем визнано ЗАТ «Торговий дім «Львів». Проте, це право підприємство також доводило в судах. На сьогодні вони вже не претендують на право оренди – через непорозуміння між співзасновниками фірми, Юрієм Локатирем і Йосипом Кузяком, підприємство реорганізоване.

Але саме серед судових ухвал та рішень, які були прийняті поки тривала судова тяганина, є одне особливе – від 27 травня 2010 року.  У ньому зазначена оцінка майна, довкола якого ведеться суперечка. Згідно висновку ТзОВ “ЛьвівЮрАудитКонсалтинг” вартість об’єкта з врахуванням ПДВ становить 10,9 млн грн.

Відтак за три роки приміщення на Шевській у дивний спосіб подешевшало на 3,1 млн гривень.

Згідно договору купівлі-продажу, вартість 1 м кв. становить 4,2 тис. грн. Агентства з продажу нерухомості пропонують комерційну нерухомість на площі Ринок та прилеглих вулицях за ціною від 14 тис. грн 1м кв.

 


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2013/03/07/univermah-u-tsentri-mista-vartistyu-odynadtsyat-miljoniv-sud-zobovyazav-prodaty-za-visim/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.