За право продажу зубочисток доведеться платити роялті львів’янину, який вже намагався заробити на вішаках для одягу

27 Лютого 2013

Тепер зубочистка запатентована  Директор фірми, яка паралізувала імпорт в Україну вішаків для одягу, запатентував промислову модель «Зубочистка». Патент на 8 видів зубочисток видано львів’янину  Голіусову Кирилові Володимировичу 25 лютого 2013 року. Згідно з законодавством, всі виробники та імпортери цього товару повинні сплачувати йому авторську винагороду.

Скільки буде коштувати право виробляти і продавати зубочистки наразі невідомо – Голіусов ще не заявляв публічно про своє авторське право.

Як повідомляли «Наші гроші. Львів», у грудні минулого року українські митники зупинили ввезення партії вішаків для одягу данської фірми JYSK, оскільки ця продукція в Україні запатентована. Від фірми вимагали сплатити авторську винагороду львів’янину Віталію Голєву, власнику патенту на промислову модель «Вішалка для одягу». Інтереси «автора вішака» представляла фірма «Космонава Україна», яка запропонувала данцям заплатити всього 500 гривень авторської винагороди. Директор фірми«Космонава Україна» Кирило Голіусов.

Кирило Голіусов є також власником 15 патентів на корки для пляшок. Публічних заяв про стягнення роялті за право їх використання іншими виробниками досі не було. Проте, фірма «Космонава Україна» є активним учасником судових процесів в Україні. Про це свідчать дані «Єдиного державного реєстру судових рішень». Тут зафіксовано кілька десятків справ за її позовом лише у 2012 році. Підприємство бореться не за виплату авторської винагороди за використання патентів, а повертає через суд кошти за поставлений товар. Товар, який поставляє фірма – корки для пляшок.