Комп’ютеризована система ввімкнення зовнішнього освітлення Львова коштувала вдвічі дорожче, ніж звітує мерія

15 Лютого 2013

Комп’ютеризована система зовнішнього освітлення, яка була презентована мером у жовтні минулого року обійшлась львів’янам вдвічі дорожче, ніж заявляє мерія.

Згідно відповіді Департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради на запит «Наших грошей. Львів», за зручності автоматизованого  освітлення мерія заплатила 1,8 млн грн. З них 1,03 млн грн за тендером, проведеним 24 листопада 2010 року, в якому перемогла фірма “СЕА Електронікс”. І ще 756,3 тис. грн  – у 2012 році.

Але ідея впровадження в місті автоматизованої системи освітлення  з’явилась значно раніше – у 2008 році. Тоді ж її і реалізували. Щоправда, невдало. Система не запрацювала, але оплата за неї була здійснена – львівське підприємство «Комплект-Сервіс» отримало 2 млн 98 тис. грн за розробку та інсталювання ,,Автоматизованої системи керування зовнішнім освітленням м. Львова базі технології АDDАХ”.

Сьогодні справа про повернення коштів в міський бюджет перебуває в суді. Останнє засідання відбулось 12 грудня 2012 року. Проте ні воно, ні кілька десятків попередніх, не повернули гроші. Головний аргумент ЛМР в суді – не підписані акти виконаних робіт. Тобто оплату здійснили, але роботу не прийняли.

В департаменті житлово-комунального господарства ЛМР намагаються не пов’язувати дві системи освітлення – мовляв, було одне, не спрацювало, а те, що працює, то зовсім інше. Проте судові розгляди свідчать про інше.

Наприклад, 26 січня 2011 року “Комплект- Сервіс” подав позов до Господарського суду Львівської області до відповідача ЛКП «Львівсвітло» та Департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР, про «зобов’язання до вчинення дій». Підприємство вимагало визнання незаконним призначення та проведення тендеру «Реконструкція мереж зовнішнього освітлення з використанням сучасних енергозберігаючих технологій». Тендеру, за результатами якого місті і було встановлено систему автоматизованого освітлення.

Фірми стверджувала, що документація конкурсних торгів була розроблена під конкретну систему та конкретного виконавця. Проведена технічна експертиза підтвердила, що встановлена система справді не може повною мірою синхронізуватися з технологією ADDAX, яка вже частково була інстальована в міські мережі, хоча і не працювала. Проте суд не задовольнив вимоги позивача.

В мерії нам повідомили, що 7 липня 2009 року робоча комісія Львівської міської ради не прийняла роботу фірми «Комплект –Сервіс», оскільки визнала її неякісною. Висновок комісії засвідчив, що впровадження „Автоматизованої системи керування зовнішнім освітленням м.Львова на базі технології ADDAX” є неперспективним, недоцільним та небезпечним.

Керівник департаменту наголошує, що представники ЛКП «Львівсвітло» не підписували акти виконаних робіт. Але заплатили за нежиттєздатну систему майже 3 млн грн.