У мешканців вулиці Федорова з’явився шанс не прокинутись під завалами будинків

13 Лютого 2013

Господарський суд Львівської області 7 лютого 2013 року зобов’язав ТОВ «Українські інвестиційні системи» провести протиаварійні роботи на земельній ділянці за адресою вул. Федорова, 28 у Львові. Про це йдеться у «Єдиному державному реєстрі судових рішень».

Під час слухання справи з’ясувалось, що в котловані на цій ділянці збирається вода, що призводить до розріджування ґрунтів, відтак може спричинити руйнування навколишніх будинків. В суді справа розглядалась півтора місяці. А перша заява про можливу техногенну катастрофу з’явилась ще 8 місяців тому.

Нагадаємо, ТОВ «Українські інвестиційні системи» придбало на аукціоні право оренди ділянки на 49 років за 19 млн грн для будівництва готелю в рамках підготовки до проведення чемпіонату по футболу «Євро 2012». Проте готель збудувати так і не вдалось, а ділянка досі закрита парканом.

Рішення суду вражає «блискавичною» реакцією на ситуацію, яка, якщо  вірити директору ЛКП «Старий Львів» Ігореві Савці, цілком могла, зрештою досі може, стати техногенною катастрофою в центрі міста.

Директор ЛКП ще 26 липня 2012 року написав службову записку на ім’я в.о. голови Галицької районної адміністрації Львівської міської ради п. Сімонченка О. А.  В записці йшлося про те, що працівниками ЛКП «Старий Львів» було встановлено, що «… на прилеглій до житлових будинків територій будівельного майданчика за адресою вул. Федорова, 20-28 вирито котлован та припинено будівельні роботи. З моменту припинення будівельних робіт в котловані зібралась вода на глибину близько 1 метра від рівня дна котловану, що негативно впливає на технічний стан прилеглих до будівельного майданчика житлових будинків».

Вже наступного дня, тобто 27 липня 2012 року, була утворена комісія, яка провела обстеження і підтвердила, що через накопичення води в котловані відбувається розрідження основи фундаментів навколишніх будинків, що може призвести до руйнування прилеглих будинків.

Але до суду представники районної адміністрації звернулись лише 28 грудня 2012 року. Розгляд справи було призначено вже на 7 лютого 2013 року. На засідання ні представник позивача, ні відповідача не з’явились.

До речі, дане рішення ще може бути оскаржене у Львівському апеляційному господарському суді.