Міська рада програла “!Фесту”: майданчик у Бернардинському подвір’ї не демонтують

27 Травня 2013

Львівська міська рада у судовому порядку не домоглася демонтажу самочинно встановленого літнього майданчика ТОВ “Мережа концептуальних авторських ресторанів “!Фест” на Валовій, 20. Про це повідомляється в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Згідно з рішенням Господарського суду від 23 травня 2013 року, хронологія протистояння “!Фесту” та міської ради щодо майданчика на Валовій виглядає наступним чином:

15 липня 2010 року – “!Фест” отримав дозвіл на розміщення відкритого літнього майданчика площею 196,1 кв. м на вул. Валовій, 20. Термін дії дозволу до 1 листопада 2012 року.

14 грудня 2010 року — управління архітектури скасовує цей дозвіл, однак “!Фест” опротестовує це рішення в суді. Відтак дію рішення управління архітектури зупинили.

4 квітня 2012 року — термін дії дозволу на розміщення майданчика скінчився, тому “!Фест” звернувся в “Дозвільний офіс” для погодження проекту літнього майданчика та надання паспорта на його розміщення.

24 квітня 2012 року — комісія зі встановлення відкритих літніх майданчиків у Львові погодила видачу паспорта за умови представлення гарантійного листа, що й зробив “!Фест” того ж дня.

29 квітня 2012 року – “!Фест” письмово повідомив міськраду про встановлення літнього майданчика на Валовій, 20 та додав копію паспорта даного майданчика і проект.

7 травня 2012 року – комісія працівників Галицької РА склала акт, що майданчик встановлено без паспорта, і зобов’язала “!Фест” до 11 травня провести демонтаж.

11 травня 2012 року — комісія побачила, що майданчик не демонтували. “!Фест” повторно повідомив РА про законність функціонування літнього майданчика.

14 травня 2012 року — голова Галицької РА видав розпорядження №259 про демонтаж самочинно встановленого літнього майданчика на Валовій, 20.

11 липня 2012 року — Галицький районний суд скасував це розпорядження. Через два місяці ухвалою Львівського апеляційного адміністративного суду цю постанову залишено без змін.

11 вересня 2012 року – “!Фест” через суд визнав протиправною бездіяльність управління архітектури. Також суд зобов’язав чиновників видати “!Фесту” паспорт відкритого літнього майданчика у Бернардинському подвір’ї.

13 березня 2013 року – Львівський апеляційний адміністративний суд підтвердив вимоги “!Фесту”.

8 квітня 2013 року – “!Фест” через суд домігся визнання нечинним та скасування рішення управління архітектури від 14 грудня 2010 року “Про скасування дозволу на розміщення літнього майданчика на вул.Валовій, 20 (у Бернардинському подвір’ї)”.

Суддя Богдан Яворський, враховуючи все це, дійшов до висновку, що підстави для демонтажу майданчика на Валовій, 20 відсутні.

фест 2011

Тимчасова споруда “!Фесту” у Бернардинському подвір’ї (2011 рік)

У судовому рішенні чомусь не згадуються події 2011 року, коли “тимчасову” споруду “!Фесту” у Бернардинському подвір’ї примусово демонтовували. Згідно з рішенням Господарського суду Львівської області від 25 березня 2011 року, обєкт мав ознаки капітальної споруди: бетонне замощення, будова з масивних брусів з капітальним накриттям, проводилося засклення склопакетами і т.д. І хоча експертними висновками не підтверджено, що це капітальна споруда, було встановлено, що зведений “!Фестом” обєкт не відповідав погодженому проекту. “!Фест” неодноразово звинувачували у нищенні архітектурних памяток Львова. Утім заяви не заважають рестораторам і далі відкривати нові заклади.

Весною цього року “!Фест” опинився у центрі скандалу щодо того ж майданчика на Валовій, 20. І хоча офіційно причетність компанії до скандалу спростовували, кілька фактів свідчать про протилежне. У липні 2011 року “!Фест” програв апеляцію щодо демонтажу літнього майданчика. І вже 28 липня на світ з’являється ТОВ “Інвестиційні ділові системи”. За кілька днів, 1 серпня, ця компанія купує у “!Фесту” майданчик на Валовій, 20. А потім у судовому порядку отримує право власності на нежитлові приміщення на вул. Валовій, 20 та ще 10 об’єктів, які насправді були тимчасовими спорудами. Утім це ганебне рішення суду таки було скасоване.