На Закарпатті розроблять стратегію адаптації до змін клімату за понад 3 млн грн від Словаччини

25 Листопада 2022

Фото ілюстративне. Повінь на Хакарпатті, 2020 рік. Джерело: twitter AvakovArsen

ТОВ «Агенція геопросторових рішень «Агеора» проведе дослідження гідрологічних та метеорологічних даних для Закарпатської області в Україні та підготує «Стратегію адаптації до змін клімату». Відповідний договір на суму 3,04 млн грн з Агенцією підписало Управління містобудування та архітектури Закарпатської ОВА. Про це стало відомо з порталу публічних закупівель Prozorro.

Такі роботи передбачені Проєктом «Стратегія адаптації до змін клімату та заходи щодо пом’якшення їх негативних наслідків для транскордонного регіону Словаччини та України (CLIMADAM)», що реалізують із 2021-го року. Бюджетних коштів на проєкт витрачати не будуть, він фінансується за кошти державного бюджету Словацької Республіки та гранту Європейської економічної зони та Норвегії – «EEA and Norway Grants».

Про закупівлю

Відкриті торги на виготовлення Стратегії адаптації до змін клімату оголосили ще у жовтні поточного року. Участь в них взяли два учасники з Києва: ГО «Українська природоохоронна група» та ТОВ Агенція геопросторових рішень «Агеора». Останнє запропонувало ціну меншу на півтори тисячі гривень і отримало перемогу, попри деякі невідповідності у документах, які згодом усунуло.

Субпідрядником для виконання робіт виконавець буде залучати Закарпатський обласний центр з гідрометеорології ДСНС України.

Договір із переможцем передбачає:

  • збір та аналіз гідрологічних і метеорологічних даних, побудова прогнозних моделей за напрямками – 1,2 млн грн;
  • збір та аналіз показників чутливості до змін клімату, побудова прогнозних моделей – 780 тис. грн;
  • збір та аналіз набору даних про повені та паводки, побудова прогнозних моделей – 356 тис. грн;
  • розробка «Стратегії адаптації до змін клімату та заходів щодо пом’якшення їх негативних наслідків» – 671 тис. грн.

Виконати роботи агенція «Агеора» повинна до кінця вересня 2023 року. У 2022 році передбачено фінансування на суму 564,5 тис. грн.

Про переможця

ТОВ Агенція геопросторових рішень «Агеора» зареєстрована у Києві у 2021-му році. Бенефіціари фірми кияни: Віктор Путренко, Марина Зеркаль, Анастасія Олещенко та Сергій Гапон.

У довідці про попередній досвід, що фірма подала на торги, вказано що агенція редагувала базу містобудівних даних Департаменту регіонального розвитку Житомирської обласної державної адміністрації, формувала містобудівну базу для виконавчого комітету Мелітопольської міської ради Запорізької області, проводила наукове дослідження типів землекористування для ТОВ «ЮЛАБ» та інше. За неповних два роки свого існування фірма отримала державних підрядів на 5,8 млн грн.