АМКУ оштрафував фігурантів матеріалу «Наші гроші. Львів» на 136 тис. грн

15 Листопада 2022

Фото: Андрей Гудзенко/LIGA.net

Західне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України оштрафувало товариства «Сок-Іл» і «Евро-Львів» за фіктивну конкуренцію на торгах. Компаніям призначили по 68 тис. грн штрафу. Вони також не зможуть брати участь у відкритих торгах протягом наступних трьох років.

Про змову цих компаній на тендері Великодідушицької школи, що в Стрийському районі, «Наші гроші. Львів» розповіли ще у 2019 році. Тоді переможцем у закупівлі дров на 574 тис. грн стало «Сок-Іл».

Єдиним конкурентом на торгах була фірма «Евро-Львів». Під час аукціону конкуренти не торгувались. Як встановила наша редакція, обидві компанії зареєстровані за однією адресою – у місті Стрий на вулиці Нижанківського, 3. Також у обох фірм були однакові дефекти сканування у документах та однакові помилки, що свідчить про те, що документи для двох компаній готувала одна особа.

Документи конкурентів із однаковими дефектами і помилками

Після цієї публікації наші партнери із «Центру громадського моніторингу та досліджень» скерували звернення до АМКУ, аби ті провели перевірку. Так, адміністративна колегія відділення АМКУ додатково встановила, що конкуренти подавали свої пропозиції із однієї IP-адреси.

Відтак, компанії визнали винними в антиконкурентних узгоджених діях, які призвели до спотворення результатів торгів.

Власником ТОВ «Сок-Іл» на момент публікації був Василь Мельнишин, тепер засновником вказаний Володимир Конюх. «Евро-Львів» досі належить Бекхану Мінкаілову. Згідно з даними Clarity, з кінця 2019 року фірми взагалі не отримували бюджетних замовлень. До того «Сок-Іл» отримало підрядів на 7 млн грн.