Бюджетна підтримка з повітря. Як місцева влада західних областей України допомагає армії дронами

09 Листопада 2022

Фото ілюстративне. Джерело: фонд «Повернись живим»

З початку повномасштабного вторгнення бюджетні установи Львівської, Івано-Франківської, Закарпатської, Тернопільської та Чернівецької областей офіційно придбали 56 безпілотних апаратів на загальну суму майже 10 млн грн, повідомляється у системі Prozorro.

Редакція не може стверджувати, що всі описані апарати були придбані саме для потреб оборони, але саме цього року кількість таких закупівель зросла майже в десять разів.

Географічно абсолютним лідером є Івано-Франківська область – 9 угод на 35 квадрокоптерів за 6,3 млн грн, потім іде Закарпатська область – 2 угоди на 3 безпілотних апарати за 2,25 млн грн, замикає трійку Львівщина – 5 угод на 7 квадрокоптерів за 671 тис. грн.

Найбільшу активність проявила Коломийська міська рада – 2 договори із ТОВ «Квадро.ЮА» на купівлю 28 квадрокоптерів за 5,5 млн грн. Чопська міська рада двома угодами із підприємцем Владиславом Татаровим за 2,25 млн грн придбала 3 безпілотних апарати. Чернівецька ОДА купила чотири квадрокоптери у ТОВ «Тімбер Вей» за 411 тис. грн.

Відзначилася Зеленська сільська рада з Прикарпаття, яка три рази купувала по одному квадрокоптеру у підприємиці Людмили Михальчук за 124,2 тис. грн. Щоправда, Зеленська сільрада не завантажила у Prozorro жодних відомостей про марку та модель квадрокоптерів, тому неможливо сказати, чи є така ціна об’єктивною.

Також без вказання марки та моделі купили квадрокоптер ЛКП «Зелений Львів» у підприємиці Каріни Пух за 47 тис. грн та відділ освіти, культури, молоді та спорту Козівської селищної ради (Тернопільська область) у підприємця Олега Сало за 20 тис. грн.