Поточний ремонт шляхів на Львівщині здійснить партнер дорожніх «змовників»

31 Жовтня 2022

Фото умовне, джерело: ЛОДА

Департамент дорожнього господарства Львівської облдержадміністрації двома угодами замовив послуги з утримання та поточного дрібного ремонту автодоріг загального користування місцевого значення у ТОВ «Шляховик-Т» на понад 957 млн грн. Про це стало відомо з порталу закупівель Prozorro.

За ці кошти фірма повинна утримувати та ремонтувати майже 3 тисячі кілометрів доріг області. Угоди діятимуть до кінця березня 2023-го року.

Про тендери

Перша закупівля – на догляд за 1820,2 км автошляхів. ТОВ «Шляховик-Т» було єдиним учасником спрощеної процедури і стало переможцем із пропозицієї в понад 517 млн грн.

Суму фінансування на 2022 рік кілька разів змінювали. Але до кінця року останніми змінами до угоди передбачено витрат на утримання і ремонти на понад 85 млн грн.

За ці гроші підрядник зобов’язався утримувати дороги загального користування мiсцевого значення (не вказано, які саме) на 55,5 млн грн, а також:

  • Випучки – Рудники, Криниця – Більче – Волиця;  Устя – Розвадiв та Велика Горожанка – Новосiлки Опарські – 4 млн грн,
  • (Київ – Чоп) – Бродки; Миколаїв – Хоросно; Щирець – Kpaciв; Гонятичi – (Київ – Чоп); Угерсько – Кути; Ходовичi – Лани Соколiвськi; Меденичi – Летня – 9,9 млн грн,
  • Пiсочна (Миколаїв – Жидачiв – Калуш) та Крупське – 2,2 млн грн,
  • Ланiвка – Райлiв; Стрiлки – Дiдушичi та Ков’ярі – (Київ – Чоп) – 10 млн грн,
  • Криниця – Бiльче – Волиця, Пiсочна – (Миколаїв – Жидачiв – Калуш) – 3,8 млн грн. 

Ще один договір на майже 440 млн грн підписали із цим же підрядником, але тут участь в закупівлі також брало ТОВ «Онур конструкціон інтернешнл». Останнє пропонувало вищу ціну, ніж переможець – 501 млн грн проти 479 млн грн. «Шляховик-Т» знизив ціну до майже 440 млн і отримав право на угоду.

За цю суму підрядник зобов’язався утримувати 1043,6 км доріг у області.

Останніми змінами до угоди передбачене бюджетне фінансування на 49,2 млн грн. За ці гроші цьогоріч повинні ремонтувати:

  • дороги загального користування місцевого значення – 38,2 млн грн,
  • Либохора – Верхнє Висоцьке – 1 млн грн,
  • Головецько – Пшонець – 8,5 млн грн,
  • Старий Самбiр – Кобло – 1,5 млн грн. 

Про підрядника

ТОВ «Шляховик-Т» зареєстровано у Львові. Хоча раніше місцем реєстрації вказували місто Теребовля, Тернопільської області. Компанію зареєстрували у лютому 2019 року. Спершу її власником був Мнацаканян Сірак, однак згодом вона перейшла у власність Олегу Вітковському і Миколі Карпцю.

За даними YouControl, із часу заснування компанія отримала держзамовлень на 6,4 млрд грн. Згідно з Сlarity-project, 4,3 млрд фірма отримала саме від Департаменту дорожнього господарства ЛОДА.

Згідно з довідками компанії, «Шляховик-Т» для виконання робіт залучатиме техніку  ТДВ «ШРБУ №88», МПП «Нара», ТОВ «Балтом Україна», Самвела Аветісяна (власник того ж МПП «Нара») і ТОВ «ВТП «Капітал-Буд». А майстерню, піско- і бітумбазу тощо орендує у Самборі в того ж «ШРБУ №88».

«Наші гроші. Львів» раніше писали, що «Шляховик-Т» активно співпрацює з МПП «Нара» і ТДВ «ШРБУ №88» (не тільки бере в них техніку, а й отримує субпідряди), які відзначались сумнівною конкуренцією на торгах. Ці компанії намагались оскаржили накладені АМКУ штрафи за змови на торгах. Але касаційний суд відправив справу на новий розгляд. Нещодавно, 10 жовтня, суд відмовив МПП «Нара» у визнанні недійсним рішення АМКУ.

Таке рішення АМКУ забороняє участь у торгах оштрафованих компаній протягом наступних трьох років. Так, цьогоріч ні «Нара», ні «ШРБУ №88» взагалі не отримували підрядів.

Цікаво, що місцем реєстрації першого власника «Шляховик-Т» Мнацаканяна Сірака вказано м. Тернопіль, вул. Мазепи, 3/16. Таку ж адресу на документах ми знайшли і в Аветісян Марі Самвелівни. Нагадаємо, Самвел Аветісян є власником МПП «Нара», а Аветисян Нара Самвелівна була власницею «ШРБУ №88» у 2018 році.